Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства увела нову праксу: Појачавају темпо и чекају лидере

Ведрана Кулага Симић
Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства увела нову праксу: Појачавају темпо и чекају лидере

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства је још далеко од конкретних приједлога како би се стало у крај злоупотребама и дискриминацији на бирачким мјестима, али постоји одређена доза оптимизма да ће до одласка на одморе направити искораке, што очекују и од кључних лидера.

Првобитни договор, када је у мају конституисан нови сазив те комисије у коју су ушли представници свих странака заступљених у Представничком дому, Дому народа те из Савјета министара БиХ, био је да засједају сваке сриједе, али је недавно дошло до промјене. Прва дводневна сједница је одржана прошле седмице, а ту праксу настављају и ове, односно данас, за када је заказан почетак таквог засједања.

Предсједавајућа Интерресорне радне групе Алма Чоло (СДА) потврдила је за “Глас Српске” да је циљ да до љетне паузе, која наступа у августу, пређу сва поглавља Изборног закона, односно њих 20, како би конкретнији посао могао почети када се врате на радне позиције. Расположење је, каже, такво да чланови групе хоће да раде.

- На дневни ред долазе деликатни дијелови који се тичу избора чланова Предсједништва БиХ, Дома народа и усклађивање са пресудама Европског суда за људска права у Стразбуру и онима које су донијели домаћи судови. С наше стране постоји воља да радимо, а ако буде политичке воље, мислим да се може напредовати на овом путу - истакла је Чоло.

Одговарајући на сталне тврдње да је у цијелој причи, ипак, кључан договор политичких лидера у ФБиХ, односно СДА и ХДЗ-а БиХ, нагласила је да сви морају да буду укључени у овај процес, од чланова радне групе па надаље, јер ће приједлози до којих се дође ићи у парламентарну процедуру, гдје је за пролазак потребна и двотрећинска подршка.

- Договор лидера може убрзати процес и успјешно га привести крају. Координисана акција свих актера у овом послу може бити само од користи, а у посљедњим мјесецима ове године можемо очекивати значајнији договор јер је и међународна заједница јако присутна у свему овоме - закључила је Чоло.

Сличан став дијели и Сњежана Новаковић Бурсаћ, шефица Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ и члан Интерресорне радне групе. Признаје да је циљ да до одмора пређу што више или чак и сва поглавља у Изборном закону.

- Јавно припремљених политичких ставова још нема. Видјећемо како ће се даље одвијати. Вјерујем да ћемо успјети да пређемо сва поглавља. Има и до сада коректних приједлога измјена, а оквирни план је да имамо на папиру све до повратка с одмора, барем када је ријеч о Интерресорној радној групи. Међутим, не може се очекивати да ће било ко од политичких представника у групи гласати мимо странке јер се тако и креирају ставови и преносе у то радно тијело - закључила је Новаковић Бурсаћ.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се Српска неће укључивати у дебату о томе како ће се бирати чланови Предсједништва у ФБиХ те да ће, када виде да постоји договор о томе, то и подржати, али да је прича о асиметрији измишљена. Српска је свој став о томе, подсјетио је, дефинисала прије десет година и нема промјена.

Шанса

Да је Интерресорној радној групи повјерен озбиљан посао, упозорили су недавно и из невладиног сектора који прати изборне процесе и њен рад. Из Коалиције за слободне и поштене изборе “Под лупом” су поручили су да чланови радне групе изгубили доста времена на причи о начину рада, али и да им је потребно пружити шансу упркос не тако добрим искуствима са ранијим сазивима те комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана