Informacije pred odborom, otac podnio prijavu

Svjetlana Šurlan
Informacije pred odborom, otac podnio prijavu

Banjaluka - Četiri institucije dostavile su dokumentaciju Anketnom odboru Narodne skupštine RS čiji je zadatak da sagleda relevantne činjenice u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića (21) iz Banjaluke, a za danas su zakazana prva saslušanja čelnika institucija koje su učestvovale u istrazi ovog slučaja.

Anketni odbor zatražio je u utorak na konstitutivnoj sjednici od predsjednika RS Milorada Dodika, ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira i direktora Zavoda za sudsku medicinu Željka Karana da dostave informacije i spoznaje koje imaju u vezi sa stradanjem Dragičevića.

- Sve institucije kojima je upućen zahtjev dostavile su dokumentaciju - saopšteno je juče iz Narodne skupštine RS.

Na prvu radnu sjednicu Anketnog odbora, koja je zakazana za danas, pozvani su Karan i Ilić. Najavljeno je da će idućih dana biti organizovana i saslušanja Lukača i Lepira, te direktora Policije RS Darka Ćuluma, tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koji vodi istragu u slučaju “Dragičević” Dalibora Vreće, načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Siniše Kostreševića i drugih.

Dok su institucije slale dokumentaciju Anketnom odboru, Davidov otac Davor Dragičević i bloger Borislav Radovanović su podnijeli prijavu protiv nepoznatog počinioca ili više njih zbog krivičnog djela teško ubistvo.

Dragičević je rekao da sve što je do sada rađeno u ovom predmetu predstavlja montiran proces i da nadležne institucije odugovlače s iznošenjem detalja u vezi sa smrću njegovog sina.

- Moj sin je otet, brutalno pretučen, maltretiran i ubijen. Tražim imena svih koji su učestvovali u ubistvu - rekao je Dragičević.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka su rekli da će u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS postupiti na osnovu prijave koju su podnijeli Dragičević i Radovanović.

Davidov nestanak prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je nakon toga objelodanila rezultate do kojih je došla istragom, ali su oni izazvali mnogo kontroverzi i nepovjerenja u porodici i javnosti, zbog čega je počelo okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci sa zahtjevom da bude otkrivena puna istina.

Sastav odbora

Anketni odbor formiran je na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS na kojoj je razmatrana bezbjednosna situacija u Banjaluci i RS sa posebnim akcentom na smrt Davida Dragičevića.

Predsjednik Anketnog odbora je Branislav Borenović (PDP), zamjenik predsjednika Drago Kalabić (SNSD), a članovi Nedeljko Glamočak (SDS), Milanko Mihajilica (SRS RS) i Goran Đorđić (NS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana