I stranci polako shvataju gdje leži problem

Veljko Zeljković, Vedrana Kulaga Simić
I stranci polako shvataju gdje leži problem

SARAJEVO, BANjALUKA - Iako se u prvi mah činilo da će vlast u FBiH u ovom mandatu funkcionisati bez većih problema, pokazuje se da novi partneri nisu uhvatili očekivani tempo, a u cijelu priču se aktivnije ponovo uključuju predstavnici međunarodne zajednice koji sve manje uspijevaju da guraju pod tepih probleme u tom dijelu BiH koji veoma lako mogu da se preliju i na zajednički nivo.

Nakon što je u obećanim rokovima formirana vlast na federalnom nivou, osim u još nekim kantonima, došlo je do zastoja koji bi lako mogao da, kako mnogi sumnjaju, vodi u prvu veću krizu imajući u vidu da od perioda imenovanja nove Vlade, a od čega su prošla dva mjeseca, nije održana nijedna sjednica Predstavničkog doma.

Posljednja sjednica je odgođena i zbog nepostojanja dogovora o novom sudiji iz FBiH u Ustavnom sudu BiH, a trzavice u međustranačkim odnosima su bile očigledno povod sastanka krajem prošle sedmice u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, a na kojem su bili predstavnici HDZ-a BiH i “trojke”.

Izjava za medije nije bilo, a na taj način su, prema mnogim tumačenjima, otvorili prozor i za sumnju koliko je koalicija u krizi, da bi se dan poslije oglasio prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović koji je za federalne medije istakao da su krize realnost života u BiH, ali da se dosta stvari može izbjeći intenzivnijom komunikacijom.

Priznao je da su na sastancima sa međunarodnim predstavnicima tražili rješenja kako nakon šest mjeseci od opštih izbora ne upasti u novu krizu, nefunkcionisanje vlasti, uz ocjenu da smatra da će naći rješenje za to.

- Prvo u svojoj kući moramo uraditi da sve funkcioniše - rekao je Čović.

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski za “Glas Srpske” kaže da se nakon izbora i odlaska SDA s vlasti mnogo dobrog i pozitivnog desilo na nivou BiH i FBiH. Ipak, analizirajući aktuelni politički trenutak, ističe da ne vjeruje da bi se mogla ponoviti kriza kao ranije.

Prema njegovom mišljenju, nema većih turbulencija između koalicionih partnera u FBiH koje bi ih mogle ugroziti, a time i funkcionisanje FBiH.

- Mislim da daleko veće trzavice postoje između “trojke” s jedne strane i SDA i DF-a s druge, koji ne biraju način da ospore koaliciju. Koliko im to polazi za rukom, pitanje je. Jedino oko čega je trenutni spor između “trojke” i HDZ-a, koliko mi se čini, je izbor sudija Ustavnog suda FBiH. Očekujem da i to uskoro bude rešeno. Ako uporedimo prethodnu vlast i ovu, možemo videti da je to nebo i zemlja. Istina, sve ovo je daleko od idealnog stanja, ali je mnogo bolje nego u periodu vladavine SDA - kaže Sitarski dodajući kako se pokazalo da je eliminacija SDA kao faktora sa političke scene relaksiralo odnose unutar FBiH, ali i nivou BiH - rekao je Sitarski.

Politički analitičar Radomir Nešković kaže da liderima iz vladajuće koalicije u FBiH neće biti lako da održe takve odnose.

- Pojedinačno najjača stranka - SDA, i to moraju imati na umu, je u opoziciji i uvijek će dovoditi u pitanje tu koaliciju i govoriti protiv njih. S druge strane, u toj koaliciji su se malo opustili i nisu napravili širu bazu za svoje odluke. Ne bi trebalo da se osvrću na visokog predstavnika, iako im je pomogao u ključnim momentima kad je bilo nužno, ali ne može se očekivati od njega da rješava njihove probleme - rekao je Nešković.

Upaljena je prva žuta lampica u FBiH, a za stanje je odgovorna ta koalicija iz koje je poručivano na početku da će sve funkcionisati.

- Do lidera je kako će se postaviti. Pred njima je zaista dosta izazova, od SDA koju sam već pomenuo do dogovora o svim aktima koje traže Hrvati, a na osnovu kojih treba da obezbijede ravnopravnost. Tu je i federalna Vlada koja mora imati iste ili bolje rezultate od prethodne koja je bila osam godina, ali i odnos prema Republici Srpskoj te način djelovanja na nivou BiH. Oni moraju odgovoriti tim izazovima ako misle održati vlast, a to neće biti nimalo lako - istakao je Nešković.

SDP-ovi kadrovi

Milan Sitarski smatra i da izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića (SDP BiH), koji promoviše jednu ekstremniju politiku, i one koje daje lider Nermin Nikšić ne treba stavljati u istu ravan iako obojica dolaze iz iste partije.  

- Mislim da njih dvojica nisu na istoj liniji, a pri tome je potrebno znati da je za funkcionisanje vlasti na nivou FBiH daleko važnija uloga Nikšića. Zato i ne očekujem veće probleme u ovom entitetu - ubijeđen je Sitarski.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana