Humanitarne organizacije pod istragom zbog terorizma

Dragana Orlović
Humanitarne organizacije pod istragom zbog terorizma

Banjaluka - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ovoj godini planiraju da posebno istražuju aktivnosti pojedinih preduzeća, humanitarnih organizacija, udruženja i drugih pravnih subjekata za koje postoji sumnja da se mogu dovesti u vezu sa finansiranjem terorističkih aktivnosti.

Navedeno je to u programu rada ove bezbjednosne agencije za 2019. godinu. Kako je istaknuto u tom dokumentu, kontinuirano će pratiti i istraživati sve aktivnosti pojedinaca, grupa, organizacija i institucija koje se bave podsticanjem, finansiranjem, planiranjem ili pomaganjem terorizma na bilo koji drugi način.

Intenzivno će biti praćeni finansijski tokovi i transakcije putem kojih se pruža materijalna i druga podrška terorističkim organizacijama, što će, kako nam je rekao direktor SIPA Perica Stanić, biti jedan veoma obiman posao.

Stanić je objasnio da je svaka finansijska istraga složen posao, jer je veoma teško doći do prave početne informacije.

- Terorizam je gorući problem, prije svega njegovo finansiranje. Iako mi u BiH možemo pratiti samo legalne tokove, a ne krijumčarenje ili prenos gotovog novca, planiramo da posvetimo posebnu pažnju svim istragama u ovoj oblasti - istakao je Stanić.

On je potvrdio da u SIPA već znaju imena pojedinih humanitarnih organizacija, udruženja i preduzeća za koje sumnjaju da su povezani sa finansiranjem terorizma.

A prema programu rada ove bezbjednosne agencije, biće nastavljene aktivnosti i na predmetima koji se odnose na pojedince i organizacije koji ispoljavaju bilo kakav vid ekstremizma i radikalizma.

- Biće preduzimane preventivne i represivne mjere, sve s ciljem sprečavanja nasilnog radikalizma, ekstremizma i terorizma - navedeno je u programu.

Preventivne aktivnosti biće, kažu, usmjerene prema licima koja su najviše izložena riziku - mlađoj populaciji, odnosno licima koja se već nalaze u početnoj fazi radikalizacije, kako bi spriječili dalju radikalizaciju i eventualno regrutovanje od strane terorističkih organizacija.

S druge strane, represivne mjere biće usmjerene u pravcu identifikovanja lica koja organizuju i planiraju, učestvuju ili su učestvovala u nasilnom radikalizmu, ekstremizmu i terorizmu. Potrebno je prikupiti dokaze i krivično goniti sve one koji su počinili ta djela kako bi bile otklonjene društvene opasnosti i stvoren bezbjedniji ambijent za život građana BiH.

U SIPA ove godine planiraju i jačanje tehničkih i kadrovskih kapaciteta u oblasti sajber bezbjednosti.

- U planu je edukacija kadrova kako bi mogli odgovoriti svim bezbjednosnim izazovima kada je riječ o kriminalu na internetu - stoji u programu rada ove agencije.

Zapošljavanje

U ovoj godini u planu je i kadrovsko jačanje Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Planiraju da zaposle deset policijskih službenika u činu policajac i 25 u činu mlađi inspektor, kao i četiri državna službenika i šest ostalih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana