Han: Status kandidata nije besplatan ručak

Srna
Han: Status kandidata nije besplatan ručak

Sarajevo - Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je nakon sastanka sa političkim liderima u Sarajevu da je od njega zatražen povlašten status za BiH, ističući da status kandidata EU nije besplatan ručak i nešto što se može dobiti bez rezultata.

Han je istakao da je krajnje vrijeme da se u BiH počnu ispunjavati pitanja koja su usaglašena i ostvarati rezultati.


„Plaši me da bi prilika mogla nestati. Podsjetiću da se u septembru predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u obraćanju dotakao dinamike pridruživanja zemalja zapadnog Balkana. Naredne godine u maju Bugarska preuzima predsjedavanje EU i prvi put će se od 2003. godine održati evropski samit koji je povećen perspektivama proširenja EU“, rekao je Han novinarima.

On je istakao da je neophodno iskoristiti vrijeme kada EU budu predsjedavale Bugarska, Rumunija i Austrija koje su privržene procesu proširenja.

„Apelujem da se politički lideri drže opredjeljenja i ispune obaveze koje su preuzeli još 2014. godine u pisanoj izjavi i da rade na realizaciji evropskih težnji BiH, što zaslužuje većina građana ove zemlje“, rekao je Han.

On je istakao da je tokom 2016. godine bilo dosta pozitivnog napretka u aktivnostima koje su dovele do donošenja Upitnika Evropske komisije za BiH.

„Još nekih 50-tak pitanja nije odgovoreno i predmet su političkih dogovora. Rečeno mi je da bi do januara trebalo sve da bude urađeno. Na političarima je da pronađu političko rješenje“, rekao je Han.

On je naglasio da će, ukoliko ne bude odgovora na Upitnik na vrijeme, kasniti i reagovanje Evropske komisije.

„Bitno je da imamo što prije pozitivno mišljenje na Upitnik, ali to zavisi od toga kada će nam odgovori biti dostavljeni. Do sada nismo dobili ništa, a bilo je dosta obećanja zbog čega očekujemo i te kako konkretne rezultate“, rekao je evropski komesar za pregovore o proširenju.

Han je rekao da očekuje da bude usvojen zakon o akcizama, strategija ruralnog razvoja i strategije u energetskom sektoru.

On je pozvao i da se u duhu evropskih vrijednosti poštuju presude sudova, ističući da ne želi da komentariše odluke Haškog tribuanala.

„Mislim da bi dobar savjet bio i drugim političarima da isto tako ne komentarišu presude. Mnogo je važnije da se okrenemo budućnosti. Ne kažem da nije važna prošlost i procesuiranje pred sudovima, ali treba gledati naprijed i organizovati strukture i evropsku perspektivu BiH“, dodao je Han.

Kao primjer na kojem se može graditi, Han je naveo Mehanizam koordinacije kojem je trebalo neko vrijeme da profunkcioniše, dodajući da bi takav model trebalo koristiti u prilagođenoj formi za sva pitanja koja se tiču EU.

„Prenio sam jasnu poruku i to je bio razlog mog dolaska u Sarajevo. Nema više vremena za bilo kakve izgovore. Razumijem kompleksnost ove zemlje, ali i mnoge druge zemlje imaju složene strukture. Sve je to dio nekog evropskog sazrijevanja da se bavite tom kompleksnošću“, rekao je Han.

Han je, zaključujući posjetu BiH, rekao da nije pesimista, ali ni optimista nego realan da sačeka i vidi kakvi će biti rezultati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana