Graničari uhvatili i Nepalce i Kubance

Vedrana Kulaga
Graničari uhvatili i Nepalce i Kubance

Sarajevo - Ilegalni migranti od početka godine zadaju glavobolje domaćim službama, jer enormno raste broj državljana ratom zahvaćenih zemalja i drugih zemalja koji preko BiH pokušavaju da se domognu Evropske unije.

Iako dominiraju migranti iz područja zahvaćenih sukobima, među otkrivenima su i oni koji su u potrazi za boljim životom krenuli i sa ostrva u Indijskom okeanu i sa Himalaja.

Podaci Granične policije BiH o otkrivenim pokušajima ilegalnog prelaska granice, zaključno za 22. novembrom, pokazuju da su od početka godine uhvaćena 522 državljanina zemalja visokog migracijskog rizika, što predstavlja povećanje od čak 275 procenata u odnosu na isti period prošle godine kada je otkrivena 191 osoba.

Najveći broj otkrivenih ilegalnih migranata su državljani Avganistana, Pakistana, Alžira, Turske, Sirije, Libije i osoba s područja samoproglašenog Kosova. Pred granicu BiH došli su i migranti sa Komorskih ostrva na jugoistoku Afrike i Nepala - države u planinskom vijencu Himalaji.

Četiri petine migranata otkriveno je prilikom pokušaja ilegalnog ulaska u BiH iz Srbije i Crne Gore. Najviše migranata evidentirano je na području Bijeljine, Višegrada, Gacka, Bileće i Trebinja, a bilo ih je na području Zvornika, Foče i Čajniča. Ostali su zaustavljeni u pokušaju ilegalnog izlaska iz BiH u pravcu Hrvatske.

Ilegalni migranti granicu su pokušavali preći najčešće pješke izvan graničnih prelaza, nešto rjeđe čamcima preko Drine, a evidentirani su i slučajevi kada su otkriveni u tovarnom prostoru teretnih vozila na graničnim prelazima Rača i Deleuša.

- Zbog registrovanja većeg broja slučajeva korišćenja tovarnog prostora teretnih vozila za krijumčarenje migranata, Granična policija BiH uvela je privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore - kazala je portparolka Granične policije Sanela Dujković.

Ilegalni prelasci su posljednjih mjeseci intenzivirani iz Crne Gore u kojoj se, prema informacijama Granične policije BiH, nalazi značajan broj tražilaca azila iz zemalja visokog migracionog rizika. Riječ je o osobama koje u Crnu Goru dolaze iz pravca Albanije, a teritoriju BiH pokušavaju da koriste kao tranzitno područje za odlazak u zemlje EU.

- Pokušaji ilegalnog izlaska ka Hrvatskoj najčešće su na području pograničnih opština Unsko-sanskog kantona i na području Čapljine, Ljubuškog i Bosanskog Grahova - rekla je Dujkovićeva.

Projektom zaprečavanja lokacija pogodnih za ilegalni prelazak kopnene granice vozilima između BiH i Hrvatske još 2008. godine je presječeno 68 od 118 identifikovanih lokacija. Na granici sa Srbijom još se radi na zaprečavanju, a prije dvije godine je identifikovano 13 lokacija koje treba da budu zapriječene. Na granici sa Crnom Gorom evidentirane su 44 lokacije pogodne za ilegalne prelaske koje su i zapriječene. Zaprečavanje se obavlja kamenim blokovima ili rampama, a ta mjesta redovno nadziru službenici Granične policije BiH i ministarstava unutrašnjih poslova susjednih zemalja.

Krijumčarenje teško 5.000 evra

Granična policija BiH realizovala je ove godine dvije velike međunarodne operativne akcije protiv krijumčarenja ljudi. Riječ je o akcijama „Dardaneli“ i „Bosfor“ u kojima su identifikovane organizovane kriminalne grupe čiji su članovi učestvovali u vrbovanju i krijumčarenju. Utvrđeno je da su ilegalni migranti za put, koji je trajao i do deset dana, plaćali od 3.000 do 5.000 evra.

Broj otkrivenih migranata po mjesecima

Januar                          9

Februar                       51

Mart                             18

April                           17

Maj                               24

Jun                                36

Jul                                54

Avgust                          79

Septembar                    80

Oktobar                       104

Novembar                     50

(do 22.11)                              

UKUPNO                     522

Državljanstvo osoba zatečenih u ilegalnom prelasku granice

Samoproglašeno Kosovo                        85

Avganistan                   82

Pakistan                      74

Alžir                          60

Turska                          48

Sirija                          41

Libija                          33

Maroko                        22

Iran                             20

Albanija                      12

Kuba                             9

Irak                             8

Komorska ostrva         6

Nepal                           3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana