Grajf na čelu komisije za Srebrenicu?

V. Zeljković, D. Momić
Grajf na čelu komisije za Srebrenicu?

Banjaluka - Izraelski istoričar Gideon Grajf biće na čelu međunarodne komisije čiji će zadatak biti da utvrdi istinu o stradanju svih naroda u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine, objavila je juče nezvanično Alternativna televizija Banjaluka.

Ipak, ni od koga od nadležnih juče nismo mogli da dobijemo potvrdu za ovu informaciju, jer nisu odgovarali na naše pozive. Prema saznanjima našeg lista, formiranje komisije trebalo bi u četvrtak da se nađe na dnevnom redu redovne sjednice Vlade Republike Srpske, ali još nije poznato da li će izraelski istoričar biti na njenom čelu.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ranije je rekao za “Glas Srpske” da će članovi nove komisije za Srebrenicu biti kompetentne sudije, tužioci, advokati i lica iz akademske zajednice, a njihova imena biće saopštena tokom naredne sedmice, kada bi njihov izbor trebalo da potvrdi i Vlada Srpske.

- Jedino što u ovom trenutku mogu reći jeste da će je činiti eksperti iz Italije, Kine, Japana, Izraela i SAD. Oni bi trebalo da utvrde šta se zaista desilo u Srebrenici, ali i Sarajevu. Svi oni su potvrdili da su saglasni da na objektivan i nepristrastan način utvrde šta se tačno desilo - rekao je Kojić.

Kako je dodao, nova komisija neće minimizirati zločine počinjene nad Bošnjacima, ali neće ni ignorisati zločine počinjene nad srpskim stanovništvom.

- Samo nezavisno istraživanje može pomoći da se konačno rasvijetle sva istorijska dešavanja oko ratnih zločina počinjenih u Srebrenici i podstaći pomirenje među narodima u BiH - naglasio je Kojić.

Novi izvještaj, kaže on, znači i konačno priznanje zločina nad Srbima u srebreničkoj regiji.

- Godinama se pokušava pokazati kako su Srbi agresori, a Bošnjaci žrtve. Ovaj narativ, nažalost, nametnule su institucije pravosuđa na nivou BiH koje su pod potpunom kontrolom Bošnjaka, čime je srpskim žrtvama u potpunosti uskraćena pravda - istakao je Kojić.

Do odluke da bude formirana nova komisija došlo je nakon što je  Narodna skupština RS u avgustu prošle godine odbacila izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, a koji je tadašnja Vlada Srpske sa Draganom Mikerevićem na čelu usvojila pod pritiskom bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna. Tadašnji izvještaj obuhvatao je ratna dešavanja isključivo od 10. do 19. jula ratne 1995. godine i sadržavao je samo podatke o bošnjačkim žrtvama.

Fabrika smrti

 

Izraelski istoričar Gideon Grajf u nedjelju naveče u Banskom dvoru u Banjaluci je promovisao svoju knjigu “Jasenovac - balkanski Aušvic”, a tim povodom juče je naš list s njim objavio intervju.

- Prema mojim, kao i rezultatima drugih istoričara i istražilaca iz Izraela, u Jasenovcu je ubijeno najmanje 700.000 Srba. Treba tome dodati i 30.000 do 40.000 jugoslovenskih Jevreja, nekoliko desetina hiljada Roma, kao i protivnika ustaškog režima. Bilo je noći kada je ubijano po 1.200 Srba, kada su organizovana takmičenja u klanju. To je definitivno bila fabrika smrti kao i Aušvic - rekao je Grajf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana