Gluvi telefoni između Sarajeva i Ankare

Željka Domazet
Gluvi telefoni između Sarajeva i Ankare

SARAJEVO - Turska je počela proces izručivanja zarobljenih pripadnika takozvane Islamske države u njihove matične zemlje, ali ni Turska ni bezbjednosne agencije u BiH ne pominju državljane BiH koji se eventualno nalaze na području ove zemlje.

- Mi još uvijek nemamo informacije o tome da se u Turskoj nalaze državljani BiH. Kada je riječ o onih devet državljana BiH i jednom djetetu koji su trebali sredinom oktobra da budu deportovani u BiH, oni su pod kontrolom. Svi koji dođu biće predmet bezbjednosne obrade, a ovih devet kada budu deportovani u BiH odmah će ići u zatvor - rekli su "Glasu Srpske" u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji.

Iz SIPA takođe tvrde da nema nikakvih informacija iz Turske.

- Mi se za sve one koji su boravili u Siriji već odavno spremamo i smatramo da smo u tom pogledu spremni - kazali su u SIPA.

U Ambasadi BiH u Turskoj kažu da im nije poznato da li Turska ima podatke o državljanima BiH koji su trenutno u Turskoj, a borili su se na strani IS-a. Na pitanje da li su vlasti Turske tražile od BiH podatke o državljanima za koje se sumnja da su se borili na strani terorističke organizacije IS, odgovorili su da vlasti Turske od Ambasade BiH u Turskoj nisu tražile te podatke. Sličan odgovor ambasada u Ankari dala je i na pitanje da li postoje neke informacije da će državljani BiH u narednom periodu biti deportovani sa teritorije koju kontroliše Turska, a eventualno su se našli na tom prostoru nakon turske vojne operacije u Siriji. Iz Ambasade BiH u Turskoj su kazali da se "vlasti Turske nisu obraćale Ambasadi BiH u Turskoj o ovom pitanju", te da "ambasada zvanično ne posjeduje takve informacije".

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da će BiH dozvoliti povratak državljanima koji su trenutno smješteni u kampovima u Siriji. On je kazao da je to obaveza vlasti u BiH i da će počinioci krivičnih djela povezanih s terorizmom biti predmet istraga i optužnica. Mektić tvrdi da se u zatvorskim kampovima u Siriji nalazi ukupno 260 državljana BiH.

- Prihvatićemo osobe za koje se nedvosmisleno utvrdi da su građani BiH - rekao je Mektić.

Od ovog broja, oko stotinu je muškaraca, dok su ostalo žene i djeca. Mektić je istakao da će se žene tretirati u skladu s međunarodnim pravom, ali i da će sve one žene koje su bile pripadnice IS-a, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred pravosuđem i u skladu sa zakonima. Mektić je kazao da je u oktobru bila dogovorena deportacija devet muškaraca i jednog djeteta u dobi od tri godine, ali da je akcija otkazana zbog vojne intervencije Turske u Siriji.

Mektić je takođe potvrdio "Glasu Srpske" da bezbjednosne agencije u BiH nisu još uvijek dobile nikakve informacije iz Turske da se nakon sukoba u Siriji na području Turske nalaze neki državljani BiH koje treba deportovati u BiH.

Neki mediji su objavili da su tokom turske vojne operacije "Izvor mira" u Siriji kurdske militantne snage iz zatvora pustile blizu 750 terorista, ali da su njih skoro 250 zarobili turski vojnici.

Amerikanci

Sagovornici "Glasa Srpske" iz bezbjednosnih agencija u BiH tvrde da nije isključena mogućnost da deportaciju svih onih koji se ne nađu na području pod kontrolom Turske izvrše direktno američke snage, međutim, pitanje je da li će se to realizovati jer ni odnosi SAD i EU u posljednje vrijeme nisu najbolji.

Stav Ambasade SAD u BiH juče nismo mogli dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana