Глуви телефони између Сарајева и Анкаре

Жељка Домазет
Глуви телефони између Сарајева и Анкаре

САРАЈЕВО - Турска је почела процес изручивања заробљених припадника такозване Исламске државе у њихове матичне земље, али ни Турска ни безбједносне агенције у БиХ не помињу држављане БиХ који се евентуално налазе на подручју ове земље.

- Ми још увијек немамо информације о томе да се у Турској налазе држављани БиХ. Када је ријеч о оних девет држављана БиХ и једном дјетету који су требали средином октобра да буду депортовани у БиХ, они су под контролом. Сви који дођу биће предмет безбједносне обраде, а ових девет када буду депортовани у БиХ одмах ће ићи у затвор - рекли су "Гласу Српске" у Обавјештајно-безбједносној агенцији.

Из СИПА такође тврде да нема никаквих информација из Турске.

- Ми се за све оне који су боравили у Сирији већ одавно спремамо и сматрамо да смо у том погледу спремни - казали су у СИПА.

У Амбасади БиХ у Турској кажу да им није познато да ли Турска има податке о држављанима БиХ који су тренутно у Турској, а борили су се на страни ИС-а. На питање да ли су власти Турске тражиле од БиХ податке о држављанима за које се сумња да су се борили на страни терористичке организације ИС, одговорили су да власти Турске од Амбасаде БиХ у Турској нису тражиле те податке. Сличан одговор амбасада у Анкари дала је и на питање да ли постоје неке информације да ће држављани БиХ у наредном периоду бити депортовани са територије коју контролише Турска, а евентуално су се нашли на том простору након турске војне операције у Сирији. Из Амбасаде БиХ у Турској су казали да се "власти Турске нису обраћале Амбасади БиХ у Турској о овом питању", те да "амбасада званично не посједује такве информације".

Министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да ће БиХ дозволити повратак држављанима који су тренутно смјештени у камповима у Сирији. Он је казао да је то обавеза власти у БиХ и да ће починиоци кривичних дјела повезаних с тероризмом бити предмет истрага и оптужница. Мектић тврди да се у затворским камповима у Сирији налази укупно 260 држављана БиХ.

- Прихватићемо особе за које се недвосмислено утврди да су грађани БиХ - рекао је Мектић.

Од овог броја, око стотину је мушкараца, док су остало жене и дјеца. Мектић је истакао да ће се жене третирати у складу с међународним правом, али и да ће све оне жене које су биле припаднице ИС-а, па чак и ако су обављале помоћне послове, одговарати пред правосуђем и у складу са законима. Мектић је казао да је у октобру била договорена депортација девет мушкараца и једног дјетета у доби од три године, али да је акција отказана због војне интервенције Турске у Сирији.

Мектић је такође потврдио "Гласу Српске" да безбједносне агенције у БиХ нису још увијек добиле никакве информације из Турске да се након сукоба у Сирији на подручју Турске налазе неки држављани БиХ које треба депортовати у БиХ.

Неки медији су објавили да су током турске војне операције "Извор мира" у Сирији курдске милитантне снаге из затвора пустиле близу 750 терориста, али да су њих скоро 250 заробили турски војници.

Американци

Саговорници "Гласа Српске" из безбједносних агенција у БиХ тврде да није искључена могућност да депортацију свих оних који се не нађу на подручју под контролом Турске изврше директно америчке снаге, међутим, питање је да ли ће се то реализовати јер ни односи САД и ЕУ у посљедње вријеме нису најбољи.

Став Амбасаде САД у БиХ јуче нисмо могли добити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана