Glas Srpske otkriva detalje analize komandanta Zajedničkog štaba OS BiH: Angažman vojnika na proslavi po zakonu

Željka Domazet
Glas Srpske otkriva detalje analize komandanta Zajedničkog štaba OS BiH: Angažman vojnika na proslavi po zakonu

Sarajevo - Učešćem pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH na proslavi Dana Republike 9. januara u Banjaluci nije prekršen zakon niti bilo koji drugi akt i zbog toga komandant Zajedničkog štaba Oružanih snaga Anto Jeleč nije zatražio ničiju odgovornost.

Ministarstvo odbrane BiH zauzeće u ponedjeljak stav o analizi koju je Jeleč sačinio na njihov zahtjev i koja nosi oznaku tajnosti. Jeleč je polovinom januara zadužen da do 2. februara dostavi analizu i rezultate istrage o učešću pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka na obilježavanju 9. januara i da predloži mjere u slučaju da bude utvrđeno da je došlo do povrede zakona i drugih akata koji se tiču lanca komandovanja.

- Osnovni sadržaj analize jeste da u procesu odobravanja učešća pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka na obilježavanju Dana Republike nema prestupa i odgovornih. S druge strane, treba jasnije definisati procedure odobravanja učešća vojnih jedinica da ih ne bi svako tumačio kako mu padne na pamet - rekao je "Glasu Srpske" zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić ne želeći da govori detaljnije o izvještaju.

U Ministarstvu odbrane BiH su istakli da im je dostavljena analiza i da će biti razmatrana na sastanku ministarke odbrane Marine Pendeš i njenih zamjenika. Potom će biti dostavljena Predsjedništvu BiH, koje će analizu razmatrati na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva odbrane.

- Nakon završetka ovih proceduralnih aktivnosti, javnost će biti upoznata sa detaljima analize - kazali su u Ministarstvu odbrane.

Kako saznajemo, sastanak članova Predsjedništva sa rukovodstvom Ministarstva odbrane zakazan je za utorak. U Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića kazali su da im analiza nije stigla i da zbog toga ne mogu ni da je komentarišu. Ivanić je ranije rekao da je njegovo naređenje za angažman pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka na proslavi Dana Republike bilo u skladu sa zakonom i praksom Predsjedništva BiH.

Jeleč je u četvrtak potvrdio "Glasu Srpske" da je sačinio analizu i obavio zadatak.

- U toj analizi ima mnogo zadataka i stručne službe treba sve da isprovjeravaju. Ovaj materijal nosi oznaku povjerljivo i dalje je na Ministarstvu odbrane da se odredi prema njoj - rekao je Jeleč.

Odobrenje za angažovanje vojnika na proslavi u Banjaluci na Ivanićev zahtjev potpisao je zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, koji je ministarku mijenjao dok je bila na godišnjem odmoru. SBB čiji je kadar Jusić zbog toga je najavila da će zatražiti njegovu smjenu, dok je Pendeševa ustvrdila da je on uradio sve u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.

Bošnjački političari tvrde da vojnici nisu smjeli biti na proslavi u Banjaluci, jer je Ustavni sud BiH utvrdio da je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavno s obzirom na to da je istog dana i krsna slava Sveti Stefan. Zbog toga su vršili ogroman pritisak da budu kažnjeni odgovorni za angažman vojnika.

Narodna skupština RS je, međutim, poslije te odluke Ustavnog suda i održanog referenduma na kojem se 99,8 građana izjasnilo da treba da bude nastavljeno proslavljanje praznika istog datuma, donijela Zakon o Danu RS kojim je definisano da je Dan Republike republički praznik sekularnog karaktera.

Angažman

Angažman jedinice Oružanih snaga BiH Mladen Ivanić je zatražio nakon što Ministarstvo odbrane nije izašlo u susret identičnom zahtjevu Službe predsjednika RS odobrivši samo nastup vojnog orkestra.

Ivanić je 9. januara na Trgu Krajine u Banjaluci postrojio počasnu jedinicu čiji mu je starješina predao raport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana