Federacija BiH - obećana zemlja za hrvatske osuđenike

Srna
Federacija BiH - obećana zemlja za hrvatske osuđenike

Zagreb/Sarajevo - Federacija BiH /FBiH/ pravi je raj za odbjegle ratne zločince i osuđene tajkune, koji nakon bijega iz Hrvatske tu služe zatvorske kazne ili počinju novi život, navode hrvatski portali.

Više biznismena i javnih ličnosti pobjeglo je pred hrvatskim pravosuđem i zatvorskim kaznama.


Tako se Drago Tadić, osječki preduzetnik, pravosnažno osuđen za pokušaj podmićivanja sudija Vrhovnog suda tokom suđenja Branimiru Glavašu za ratne zločine na Srbima, sklonio u FBiH.

Spas je pronašao u okolini Tomislavgrada i zatražio da u BiH služi dvogodišnju zatvorsku kaznu.

I Branimir Glavaš, kojem je bilo presuđeno za ratne zločine, svojevremeno je uradio isto. Kad je 2010. godine osuđen na deset godina zatvora sa pasošem BiH pobjegao je u Sarajevo.

Tamošnji sud potvrdio je presudu hrvatskih sudova, pa je prvo poslat u zatvor u Zenici, odakle je ubrzo prebačen u mostarski zatvor, gdje mu je bilo mnogo prijatnije.

Kako je objavljeno kasnije, imao je radno vrijeme - preko dana je obavljao društveno koristan rad, a nakon toga se nije vraćao u ćeliju, već u kuću koju je izgradio u selu Drinovci.

U Hrvatsku se vratio dvije godine kasnije, kad je Ustavni sud poništio presudu i vratio suđenje na početak.

Prvi hrvatski veliki tajkun Miroslav Kutle, koji je posjedovao čak 60 firmi, prije osam godina osuđen je na 2,8 godina zatvora, ali je, prije nego što je presuda postala pravosnažna, prešao granicu i od tada živi u FBiH.

Kutle, zapravo, nije ni odležao kaznu. Sud mu je poništio presudu jer ono za što su ga teretili u Hrvatskoj u BiH nije krivično djelo.

U Hrvatsku se više ne može vratiti, ali zato u FBiH, u Glamoču, ima veliko zemljište sa farmom goveda i proizvodi ekološku hranu.

Riječki šef Kardiohirurgije u Kliničko-bolničkom centru Rijeka Ognjen Šimić osuđen je na devet godina zatvora zbog korupcije.

Teretili su ga da je od pacijenata primao mito u najmanje 18 slučajeva da bi ih preko reda stavio na popis za operacije, čime je zaradio više od 200.000 kuna.

Šimić je pobjegao u Sarajevo, a dvojno državljanstvo omogućilo mu je da ostane u FBiH. Umro je tokom izdržavanja kazne.

Još jedan broj odbjeglih javnih ličnosti iz Hrvatske pronašao je spas u FBiH.

Jozo Ćurković, vlasnik nekadašnje kompanije "Salonit" pobjegao je iz Hrvatske prije 14 godina, čim je saznao da bi protiv njega mogla biti podignuta optužnica.

U Sarajevo je stigao avionom, uhapšen je na aerodromu i ubrzo pušten jer je imao dvojno državljanstvo. Danas ima eko-selo i bavi se turizmom.

Najnoviji slučaj je Zdravko Mamić, menadžer i "siva eminenacija" Fudbalskog kluba "Dinamo". Hrvatsku je napustio dan prije izricanja presude na osječkom sudu, a prethodno je nabavio dokumente o dvostrukom državljanstvu.

Sada živi u Međugorju, gdje organizuje fudbalske turnire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana