FBiH postavila zid, Srpskoj prijeti najezda migranata

Veljko Zeljković
FBiH postavila zid, Srpskoj prijeti najezda migranata

Banjaluka - Prijedor, Novi Grad, Banjaluka, ali i neka druga manja mjesta koja se nalaze u blizini entitetske linije razdvajanja Republike Srpske i Federacije BiH mogli bi postati novi kolektivni centri za migrante.

Prema riječima banjalučkih taksi prevoznika, policija FBiH, ali i pripadnici Granične policije BiH posljednjih nekoliko dana ne dozvoljavaju ulazak migranata na područje FBiH i vraćaju ih u Republiku Srpsku.

- Migranti koji dolaze u Banjaluku obično se okupljaju oko željezničke i autobuske stanice i traže bilo kakav prevoz. Mi smo ih sve donedavno vozili, ali odskora nas pripadnici federalne policije zaustavljaju i vraćaju. Jednostavno, ne postoji više nijedan putni pravac prema Bihaću koji oni ne nadziru. Postavili su punktove i kontrolišu sva vozila, pa i civilna, provjeravajući ima li u njima migranata - kaže za “Glas Srpske” jedan od banjalučkih taksista koji je želio da ostane anoniman.

On je dodao da, i pored straha koji postoji, taksisti i dalje odlučuju da ih voze, i to pod okriljem noći jer, kako je pojasnio ovaj taksista, od nečega se mora živjeti. Kako je otkrio, tarifa za ovu “noćnu vožnju” do Bihaća kreće se oko 100 evra.

Da se sve više migranata vraća u Srpsku, jer je područje Unsko-sanskog kantona zatvoreno, potvrdili su u nezvaničnom razgovoru i radnici “Željeznica RS”.

- Ne uspijevaju da nađu kanale kojima bi se prebacili do Bihaća i drugih mjesta u FBiH i onda se vozom iz Novog Grada vraćaju u Banjaluku tražeći neke nove rute kojima bi se prebacili do Hrvatske - istakli su oni navodeći kako u posljednje vrijeme sve češće zatiču grupe migranata koji, tražeći neko mjesto na kojem bi prespavali, provaljuju u službene prostorije ovog preduzeća.

Kako su dodali, uglavnom se radi o mlađim licima starosti od 20 do 30 godina.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača potvrdio je za “Glas Srpske” da vlasti Unsko-sanskog kantona već izvjesno vrijeme sprovode zabranu daljeg ulaska migranata.

- Ova odluka zakomplikovala je stvari u Novom Gradu, jer je na rubnim područjima naše opštine došlo do povećanog i nekontrolisanog priliva migranata, zbog čega su naši građani sve više uznemireni - rekao je Drljača.

On je naveo da bi ova situacija, ako nešto ne bude preduzeto, mogla eskalirati, jer migranti više ne znaju na koju stranu da krenu.

- Oni postaju očajni, a kada je u neko u takvom stanju, on je spreman na sve. Zbog toga smo odlučili da donesemo i niz mjera kojima ćemo podići nivo bezbjednosti u našem gradu, posebno u blizini škola - poručio je načelnik opštine Novi Grad.

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin kaže da u BiH postoji jedna sasvim čudna situacija, koju je logički veoma teško objasniti.

  • Zemlje iz našeg okruženja ne dozvoljavaju ulazak migranata na svoju teritoriju, a BiH veliki dio svojih resursa troši da im zabrani izlazak iz zemlje. To je paradoks. Sada imamo situaciju da im se ne dozvoljava prolazak i ka zapadnokrajiškim opštinama. Ovakva odluka nije dobra i volio bih da mi neko iz Sarajeva kaže da li postoji nekakav konkretan plan kako će biti riješeno ovo pitanje - naveo je Župljanin izražavajući uvjerenje da će vlasti u Srpskoj znati da odgovore i na ove nove izazove. 

Ćulum zatečen

Zabrana ulaska migranata na područje Unsko-sanskog kantona zatekla je direktora Policije Republike Srpske Darka Ćuluma, jer je na jednom od posljednjih sastanaka Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH dogovoreno da se to ne čini. On je trenutno bezbjednosno stanje u Srpskoj ocijenio kao zadovoljavajuće, ističući da pripadnici policije svakodnevno prate kretanje ovih grupa na području Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana