Evropski parlament sprema rezoluciju uperenu protiv RS

Vedrana Kulaga
Evropski parlament sprema rezoluciju uperenu protiv RS

Banjaluka - Pred evropskim parlamentarcima uskoro će se naći nova rezolucija o BiH, čiji je autor Kristijan Dan Preda, a njen nacrt pokazuje da je u ključnim pitanjima uperena protiv stavova i politike RS.

Preda, koji je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, je u tekstu koji je predložio o dva veoma važna pitanja, popisu stanovništva i odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa Danom RS, iskazao stavove koji su direktno upereni protiv Srpske. Preda je ukazao da je popis stanovništva u BiH obavljen regularno i u skladu sa zakonima, te izrazio žal što nije sprovedena odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa Danom RS.

U nacrtu rezolucije je naglašena i potreba daljeg napretka BiH ka EU. Istaknuto je i da treba obezbijediti veću nezavisnost pravosuđa, nastaviti sa reformama i ojačati borbu protiv radikalizma i spriječiti odlazak mladih pod uticajem te ideologije, te pojačati borbu protiv organizovanog kriminala.

Na nacrt rezolucije već je upućeno gotovo 300 amandmana, a najviše iz pera hrvatskih poslanika i Haralda Vilimskog iz Slobodarske partije Austrije, koji je član poslaničke grupe Evropa nacija i sloboda.

Vilimski je reagovao, između ostalog, na paragraf u Predinom tekstu koji se odnosi na rezultate popisa stanovništva sprovedenog 2013. godine, ukazujući na to da su objavljeni na osnovu pogrešne metodologije i da postoji sumnja da je jednostrano odluku o tome donio direktor Agencije za statistiku BiH pod uticajem glavnog tužioca Tužilaštva BiH te da je time direktno prekršen zakon zbog čega evropski parlamentarci treba da se izjasne o tome. Austrijski poslanik se usprotivio nacrtu rezolucije i kada je riječ o referendumu koji je u septembru prošle godine sproveden u Srpskoj, kao odgovor na proglašenje neustavnim dijela Zakona o praznicima RS kojim je propisano da se Dan Republike obilježava 9. januara.

- Referendum u RS se odnosio na područje za koje su nadležni entiteti i Evropski parlament prepoznaje nadležnost Vlade RS objašnjene u članovima 70 i 77 Ustava RS i odjeljku Ustava BiH, koji su prikladni standardima za referendum Savjeta Evrope i priznaje volju građana RS da izraze svoj stav o zakonima i institucijama nametnutim dekretima visokog predstavnika koji narušavaju vladavinu zakona i Dejtonski sporazum - naveo je Vilimski u jednom od svojih amandmana.

U nacrtu rezolucije je osuđena i odluka Narodne skupštine RS iz oktobra prošle godine, kada su povodom 25 godina rada parlamenta dodijeljena priznanja i plakete bivšim liderima Srpske koji su osuđeni za ratne zločine. Vilimski je na taj dio kroz amandman upozorio na neefikasnost Suda i Tužilaštva BiH i diskriminaciju, ističući da je neophodno poštovati sve žrtve, kako bi bilo ojačano pomirenje. On je u jednom od amandmana pozvao evroparlamentarce da imaju u vidu i izvještaj o radu pravosuđa na nivou BiH u procesuiranju ratnih zločinaca, koji je izradila britanski sudija Džoana Korner.

Hrvatski poslanici su se u amandmanima uglavnom fokusirali na uređenje BiH. Poslanik Dubravka Šuica u jednom od amandmana navodi da BiH neće biti uspješan kandidat za članstvo u EU dok ne budu uspostavljeni institucionalni uslovi, ukazujući na potrebu sprovođenja ustavnih reformi.

- Buduće ustavne reforme treba da uzmu u obzir principe federalizma, decentralizacije i pozivamo lidere da rade na neophodnim promjenama - navela je ona.

Poslanik iz Hrvatske Tonino Picula je podržao napredak u sprovođenju reformi i odlučnost BiH da nastavi sa institucionalnim i socio-ekonomskim reformama i izrazio žaljenje što etničke i političke podjele često otežavaju zajednička nastojanja u pogledu reformi. Naglasio je da duboko žali zbog činjenice da BiH i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, jer nije sprovela odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetima "Sejdić i Finci", "Zornić" i "Pilav". Poslanik Željana Zovko je ukazala da je vrijeme za postdejtonsko uređenje zemlje i pozvala da budu obezbijeđena jednaka prava za tri konstitutivna naroda u BiH, posebno ukazujući na broj i prava Hrvata.

Vilimski je u pogledu uređenja BiH podvukao da sve ustavne promjene mogu biti urađene u Parlamentu BiH, uz dogovor dva entiteta kako je predviđeno Ustavom BiH.

Evropski put

Kristijan Dan Preda i evropski poslanici pozdravili su razmatranje aplikacije BiH za članstvo u EU od strane Savjeta EU.

Ocijenili su da je to od strateške važnosti i pozvali su nadležne organe u BiH na svim nivoima da sarađuju i koordinišu u procesu davanja odgovora na pitanja iz upitnika Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana