Džihadisti sa snimka iz Hadžića i Zavidovića

G.S.
Džihadisti sa snimka iz Hadžića i Zavidovića

Sarajevo - Identifikovani su državljani BiH sa snimka nastalog prije nešto više od dva mjeseca u Siriji koji pjevaju na video-zapisu spremajući se za odlazak u grad Hama, gdje su tada vođene borbe mudžahedina i Asadovih vojnika.

Neke od osoba, prikazanih na videu, još su u Siriji, neki su se vratili u BiH, dok su u međuvremenu pojedini i poginuli, objavili su federalni mediji.

Istraga nadležnih službi u BiH pokazala je da je na fotografiji sa sivom kapom na glavi 22-godišnji Armen Dželko, iz naselja Vrančići kod Hadžića. Vehabizam je prihvatio prije godinu u džematu koji je u Hadžićima formirao Bajro Ikanović, kojeg je 2007. godine Sud BiH osudio na četiri i po godine zatvora zbog pripreme terorističkog napada.

Zajedno su u Siriju otišli u februaru ove godine kao pripadnici pokreta "En-Nusra" potčinjenog "Al-Kaidi".

Sa crnom fantomkom je 20-godišnji Jasmin Keserović, iz Zavidovića, gdje se trenutno i nalazi poslije povratka iz Sirije.

Desno od Keserovića i Dželke je Muaz Šabić, koji je krajem aprila poginuo u Siriji. U grupi je i Edin Alijev, 25-godišnjak iz Hadžića.

FTV je ranije objavila da su 52 dobrovoljca, državljanina BiH, učestvovala u borbama u Siriji. Do sada je poznato da je jedan od njih poginuo, a nekoliko ih je ranjeno.

RTS je nedavno emitovala emisiju o građanima Sandžaka koji ginu na strani pobunjenika u Siriji.

Eldar Kundaković (27), student psihologije iz Novog Pazara, poginuo je u jednoj vojnoj akciji protiv Bašara el Asada.

Ekipa RTS-a posjetila je Novi Pazar da bi saznala detalje o njemu, ali i o ljudima koji idu da poginu u dalekoj zemlji, koji su njihovi motivi, ko ih regrutuje i koliko ih je otišlo.

Javnost je bila šokirana izjavom koju je u toj emisiji dao otac poginulog Eldara.

  • Ja sam srećan što je tako, što je poginuo u akciji oslobađanja zatvora, to je Alahova volja - rekao je u izjavi za tu emisiju Esad Kundaković, otac ubijenog Ebu Bere, kako je bilo ratno ime mladog Novopazarca.

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun tvrdi da je u Siriju isporučeno 3.500 tona raznog oružja iz BiH. On je u utorak za britanski "Telegraf" rekao da je oružje zaostalo iz rata i da je "uz pomoć CIA preko Hrvatske isporučeno džihadističkim grupama", a da kupovinu finansiraju Katar i Saudijska Arabija.

Udarna grupa

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović imenovan je za predsjedavajućeg Udarne grupe za borbu protiv terorizma koja je juče konstituisana u Sarajevu. Udarnu grupu, koja je formirana na osnovu rješenja ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića, čine predstavnici pravosudnih institucija, te policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana