Džaferovićeva tužba pada kao i Silajdžićeva

Veljko Zeljković
Džaferovićeva tužba pada kao i Silajdžićeva

Banjaluka - Eventualna tužba novog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića protiv Vlade Srpske i premijerke Željke Cvijanović zbog izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN, a u kojem su navedene ratne veze ovog kadra SDA sa zloglasnim odredom “El mudžahedin”, završiće kao i ona koju je svojevremeno podnio Haris Silajdžić, a koju je Ustavni sud odbacio kao neosnovanu.

Odgovor je ovo zvaničnih institucija Republike Srpske na Džaferovićevu najavu podizanja tužbe uz konstataciju da to što on do sada nije osuđen zbog svoje ratne prošlosti, ne znači da nije bio i svjedok zločina nad srpskim zarobljenicima u proteklom ratu.

Neka od dokumenata koja dokazuju duboku povezanost Džaferovića sa mudžahedinima u posjedu su “Glasa Srpske”.

Prema riječima direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorada Kojića, protiv Džaferovića postoji mnoštvo dokaza koja razotkrivaju njegovu ratnu prošlost i veze sa po zlu poznatim odredom “El mudžahedin”.

- Iz ovih dokumenata je vidljivo kako je Džaferović tokom ratnog perioda, a dok je obavljao funkciju načelnika CJB Zenica, podnosio zahtjeve za prijem u državljanstvo jednog broja lica koja su u to vrijeme bila pripadnici ovog zloglasnog odreda, a koja su počinila mnoge zločine na području Vozuće, odnosno u zoni odgovornosti CJB Zenica na čijem čelu se tada on nalazio - naglasio je Kojić.

On je podsjetio da je još krajem 2014. godine tadašnji potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo nadležnom tužilaštvu ustupio obimnu dokumentaciju koja je u vezi sa ratnim putem novog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali ju je sud odbacio. 

Džaferović je tada sumnjičen da su pod njegovim i nadzorom komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina počinjeni ratni zločini nad srpskim civilima i zarobljenim pripadnicima VRS na vozućkom i ozrenskom ratištu.

- Iako je bilo mnoštvo dokaza, sud je u veoma kratkom roku odlučio da nema osnova za podizanje optužnice protiv Džaferovića, a za prikrivanje ratnih zločina - kaže Kojić.

Džaferović je u svom dopisu zatražio od nadležnih institucija Srpske da u roku od sedam dana javno demantuju navodno sporne navode iz pomenutog izvještaja ili da se javnosti, kako je rekao, prezentuju potpuno i tačno utvrđene činjenice, validni dokazi i presude kojima je dokazano da je on povezan sa bilo kakvim ratnim zločinom. U protivnom, istakao je on, biće primoran da podigne tužbu protiv Vlade Srpske i premijerke Željke Cvijanović.

Izvještaj

U navodno spornom izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN, a koji je Vlada Srpske nedavno usvojila, navedeno je kako je izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH “veoma uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda 'El mudžahedin'“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana