Dodik nije dao saglasnost za dolazak Đukanovića u BiH

Agencije
Dodik nije dao saglasnost za dolazak Đukanovića u BiH

BANjALUKA - Nisam se složio sa dolaskom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u posjetu Bosni i Hercegovini, rekao je u ponedjeljak član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Danas je u 14 sati održana sjednica državnog Predsjedništva kojoj su prisustvovali predsjedavajući Željko Komšić, te članovi Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Nakon sjednice Dodik se obratio novinarima.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda kazao je da se nisu doticali "problematičnih" tema, ali je dodao da nije dao saglasnost za dolazak crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u službenu posjetu BiH, kako je kazao, imajući u vidu trenutnu situaciju u Crnoj Gori.

Dodik je reagovao na najavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića koji je najavio zakazivanje hitne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Šarović je kazao kako je Dodik priznao da je BiH u MAP-u što je "izdaja Republike Srpske".

Srpski član Predsjedništva je odgovorio da nema ništa protiv sazivanja sjednice.

"Mi se ne možemo povući iz MAP-a, ali nema ono što je potrebno za aktiviranje članstva u NATO, a to je Godišnji nacionalni program (ANP). I Plan reformi nije to. Šta da objašnjavam Mirku Šaroviću? Nemam ništa protiv da se zakaže sjednica NS RS. Ovo je samo još jedan pokušaj Šarovića da dobije novi mandat u Sarajevu kako bi nastavio izdaju Republike Srpske", zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Ko mu brani, ako ima dovoljan broj glasova i ruku, neka odmah zakaže sjednicu. Drago mi je što pokazuje toliki interes za Narodnu skupštinu jer je upravo Šarović prije izvjesnog vremena u Narodnoj skupštini rekao da mu ona ništa ne znači, a sad je naprasno počeo da je voli", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodik je naveo da je danas u Sarajevu imao nekoliko razgovora sa delegacijom USAID-a i ambasadorom SAD u BiH /Erikom Nelsonom/, dodajući da je i sa njima bilo razgovora o toj temi.

Dodik je rekao da on nije u mogućnosti da obezbijedi od ostalih članova Predsjedništva da se BiH povuče iz MAP-a.

"Ono što je bitno jeste da MAP nema ono što je osnova za njegovo aktiviranje, a to je akcioni nacionalni godišnji plan, jer plan reformi nije to", ponovio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana