Dodik: Neophodno srpsko jedinstvo

Srna
Dodik: Neophodno srpsko jedinstvo

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da predstavnici Bošnjaka stalno nastoje da srpskom narodu pripišu genocidno određenje, što je vidljivo i iz zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije, te da je zbog svega neophodno srpsko jedinstvo.

"Zbog svega u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u skladu sa našim odgovornostima moramo definisati jedinstvene politike. To mora biti urađeno i zbog budućeg vremena", rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i naveo da bošnjačka politika mora biti odbačena jer se njome majorizuje srpski narod u BiH.

On je predložio da se u skupštinskim zaključcima jasno odbace politike koje sprovodi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i da budu podržane aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Dodik kaže da je neophodno zatražiti i da se organi BiH izvine Srbiji zbog nedopustivog gesta mržnje, zatim zaključiti da je nemoguće da neko predstavlja BiH ako nema Srba, kao i da bude ukinut OHR, a da Savjet za implementaciju mira prestane sa radom.

"Nakon što bude odbačen zahtjev za reviziju presude, predstavnici Republike Srpske moraju insistirati da bude uspostavljen mehanizam koordinacije u BiH, zatim usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudija. Osim ovoga, moraju insistirati na sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom jer je Srpska ispunila sve uslove za aranžman sa ovom institucijom, za razliku od Federacije BiH /FBiH/", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske naglasio je da tužba protiv Srbije i Crne Gore nije bila legalna ni 1993. godine, kada ju je podnio tadašnji lider Bošnjaka Alija Izetbegović.

Dodik je istakao da je iniciranjem zahtjeva za reviziju Izetbegović djelovao vaninstitucionalno i u ime jednog naroda, te da je izazvao ozbiljnu krizu.

"Bilo bi dobro i da Narodna skupština Republike Srpske obaveže sve nas da pošaljemo pisma viđenja situacije svim važnijim međunarodnim institucijama, visokom predstavniku, evropskim parlamentarcima, kongresmenima, članovima ruske Dume i svim važnim faktorima", rekao je Dodik.

On smatra da ponašnje srpskih predstavnika u institucijama BiH ne smije ići u pravcu "raspakivanja" Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da se ne smije odustati od izvornih nadležnosti koje su predviđene ovim sporazumom.

"Sjednica skupštine danas je sazvana sa najboljom namjerom - da će narodni poslanici, svjesni trenutka i odgovornosti, donijeti odluke u intersu Republike Srpske, i zbog toga pozivam na jednistvo svih političkih predstavnika. Ne smijemo odustati od suštine, a to je pozicija Srpske u BiH jer je za sve što se radi u BiH potrebna saglasnost Srpske i FBiH", kaže Dodik.

On je dodao da se ne smije zaboraviti šta je radila međunarodna zajednica i visoki predstavnici kada je riječ o kršenju Dejtonskog sporazuma.

"Ovo je najbrutalniji udar na funkacionisanje institucija BiH jer je Izetbegović sa neformalnom grupom građana donio odluke bez dva konstitutivna naroda. Ovo je kulminacija stanja u kojoj se BiH nalazi od 1995. godine do danas, gdje su vjerske i političke garniture bošnjačkog naroda htjele da nam ukinu prava", smatra Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da Bošnjaci vode uvijek iste politike, od Alije Izetbegovića, Harisa Silajdžića, do Bakira Izetbegovića.

"Sjetimo se butmirskog procesa, reforme policije, želje za nekom funkcionalnom BiH kojoj bi Srpska prepustila sva prava odlučivanja na evropskom putu. Bošnjačke predstavnike uvijek okupi mržanja prema srpskom narodu i Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

On smatra da se ne smije steći utisak da Srpska brani BiH jer zapravo brani procedure.

Dodik je istakao da mjera srpske politike mora biti jedinstvo Republike Srpske i očuvanja Dejtonskog sporazuma.

"Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je organizovana hajka pravosudnih institucija BiH na sve iz Srpske. Može se očekivati da 11, 12, ili 15. marta obude podignuta optužnica za organizovanje referenduma", rekao je Dodik.

On kaže da se ne može prihvatiti politika po kojoj su Srbi genocidni, a prema kojoj je politika Bošnjaka "čista i dobra".

"Priča o evropskom putu prihvatljiva je za sve nas, iako u vezi sa tim nismo vidjeli uvažavanja, što je vidljivo i iz mehanizma koordinacije kojeg sada nema, ali i pokušaja oduzimanja imovine Srpske posredstvom institucija BiH. Kako je moguće očekivati da neko u ime BiH pošalje popunjeni upitnik Briselu o strukturi stanovništva bez mehanizma koordinacije?", pita Dodik.

Dodik je naveo da je Republika Srpska za put ka EU, ali da je upitna priča o atlantskim integracijama.

"Nećemo više da odlučujemo u BiH dok ne budu definisana važna pitanja za Republiku Srpsku u Narodnj skupštini Srpske", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana