Dodik: Međusobni dogovor jedina formula za rješavanje problema u BiH

Srna
Dodik: Međusobni dogovor jedina formula za rješavanje problema u BiH

Istočno Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je evropski put BiH dio konsenzusa svih političkih aktera u BiH i nije dobro da bilo koja strana u BiH zbog svojih uskopolitičkih interesa taj konsenzus ucjenjuje i narušava.

Dodik je ocijenio da je potrebno što prije obezbijediti kandidatski status i da svi rade ne tome neopterećeni drugim pitanjima, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Smatram da je usvojeni mehanizam koordinacije jedini i ispravan način na koji BiH treba da se kreće prema EU i da evropske integracije BiH ne treba da budu opterećene pojedinačnim političkim afinitetima i procesima koji sa evropskim integracijama nemaju nikakve veze”, istakao je Dodik.

Činjenica da tri mjeseca poslije izbora još nije formirana vlast na nivou BiH, kaže srpski član Predsjedništva BiH, najbolje ilustruje trenutno stanje u BiH.

“Umjesto dobrih vijesti iz BiH, mi u Brisel nosimo samo institucionalnu krizu. Stiče se utisak da je neko svjesno u BiH odugovlačio izradu odgovora na Upitnik kako bi se poslala poruka evropskim zvaničnicima o potrebi neke vrste intervencionizma”, naglasio je Dodik.

On je rekao da će se energično usprotiviti daljem usložnjavanju unutrašnjih prilika u BiH i pokušajima prizivanja bilo kakve intervencije međunarodne zajednice.

“Međusobni dogovor između izabranih predstavnika konstitutivnih naroda predstavlja jedinu formulu za rješavanje problema u BiH”, poručio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović boraviće sutra i u srijedu u zvaničnoj posjeti Briselu gdje će se sastati sa najvišim zvaničnicima EU - potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za inostrane poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom. 

Deklaracija HNS-a je politički stav jednog od konstitutivnih naroda

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom Deklaracije koju je usvojio Hrvatski narodni sabor /HNS/, da je riječ o političkom stavu jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

“Smatram da nikome ne treba negirati pravo da artikuliše svoj legitiman politički stav i, lično, mislim da je, poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove”, rekao je Dodik.

On je naglasio i da Republika Srpska podržava princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda, te da razumije da Hrvatima nije prihvatljivo da se vlast na nivou Federacije BiH i BiH uspostavlja bez njihovih legitimnih predstavnika, kao ni da Bošnjaci biraju njihovog člana Predsjedništva BiH.

“S druge strane, vjerujem da je svima apsolutno jasno da je Republika Srpska nedodirljiva i da bilo kakva mogućnost promjene njene teritorije nije i nikada neće biti moguća”, naglasio je Dodik, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

On je podsjetio da je Republika Srpska učinila mnogo na obezbjeđivanju povratka hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali da je, kako kaže, ključ za rješenje hrvatskog pitanja u BiH na teritoriji Federacije BiH.

“Hrvati su po Dejtonskom sporazumu bili ravnopravni sa Bošnjacima u Federaciji BiH, ali su kasnijim nametnutim odlukama OHR-a i preglasavanjem u Ustavnom sudu BiH potpuno politički marginalizovani. To je nešto što mi i te kako razumijemo i u tom smislu, podržavamo njihova nastojanja da ponovo uspostave ravnopravnost na prostoru Federacije BiH”, dodao je Dodik.

Hrvatski narodni sabor usvojio je u subotu, 26. januara, Deklaraciju kojom se traže izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, te ocjenjuje da je trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana