Dodik: Jasenovačka građa nije izgubljena, formiraćemo komisiju koja će utvrditi istinu

GS
Dodik: Jasenovačka građa nije izgubljena, formiraćemo komisiju koja će utvrditi istinu

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je sve i jedan dokument iz jasenovačke građe koji je otišao iz Arhiva Republike Srpske vraćen.

Dodik je predložio da se formira posebna komisija parlamenta Republike Srpske da izvrši uvid u Arhiv Republike Srpske i da vidi da li ti dokumenti ovdje postoje, kako bi se jednom skinula laž opozicije o toj arhivi.

- Nije izgubljen nijedan dokument iz jasenovačke građe, svi su savremeno na pravi način obrađeni. Sva jasenovačka građa koja je iz Arhiva Republike Srpske predata u Muzej Holokausta u Vašingtonu je digitalizovana i mikrofilmovana, a njene kopije su predate Arhivu Republike Srpske - istakao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na čijem je dnevnom redu  razmatranje i zauzimanje stava o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

On je rekao da je Muzej Holokausta iz Vašingtona predao Arhivu Republike Srpske oko 3.500 kolor snimaka i 632 mikrofilma sa više od 35.000 pojedinačnih snimaka.

Dodik je rekao da će SNSD predložiti da skupštinska delegacija ode u Muzej holokausta i sačini izvještaj o toj građi i da se formira novi anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske u tom pogledu.

Poslanici SDS-a i PDP-a Dodika su optužili da je ja­se­no­vačku građu ko­ja je ima­la za­pi­se o stra­da­nju Srba u Ja­se­nov­cu ne­po­vra­tno po­klo­nio.

- Su­šti­na za­ka­zi­va­nja sje­dni­ce Narodnme skupštine Republike Srpske je da se oprav­da priča oko ja­se­no­vačke građe i da nam se pro­da to kao ne­što što je do­bro - re­kao je lider SDS-a Mirko Ša­ro­vić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana