Додик: Јасеновачка грађа није изгубљена, формираћемо комисију која ће утврдити истину

ГС
Додик: Јасеновачка грађа није изгубљена, формираћемо комисију која ће утврдити истину

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је све и један документ из јасеновачке грађе који је отишао из Архива Републике Српске враћен.

Додик је предложио да се формира посебна комисија парламента Републике Српске да изврши увид у Архив Републике Српске и да види да ли ти документи овдје постоје, како би се једном скинула лаж опозиције о тој архиви.

- Није изгубљен ниједан документ из јасеновачке грађе, сви су савремено на прави начин обрађени. Сва јасеновачка грађа која је из Архива Републике Српске предата у Музеј Холокауста у Вашингтону је дигитализована и микрофилмована, а њене копије су предате Архиву Републике Српске - истакао је Додик на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на чијем је дневном реду  разматрање и заузимање става о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Он је рекао да је Музеј Холокауста из Вашингтона предао Архиву Републике Српске око 3.500 колор снимака и 632 микрофилма са више од 35.000 појединачних снимака.

Додик је рекао да ће СНСД предложити да скупштинска делегација оде у Музеј холокауста и сачини извјештај о тој грађи и да се формира нови анкетни одбор Народне скупштине Републике Српске у том погледу.

Посланици СДС-а и ПДП-а Додика су оптужили да је ја­се­но­вачку грађу ко­ја је има­ла за­пи­се о стра­да­нју Срба у Ја­се­нов­цу не­по­вра­тно по­кло­нио.

- Су­шти­на за­ка­зи­ва­нја сје­дни­це Народнме скупштине Републике Српске је да се оправ­да прича око ја­се­но­вачке грађе и да нам се про­да то као не­што што је до­бро - ре­као је лидер СДС-а Мирко Ша­ро­вић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана