Dodik i Đajić obišli objekte stare Hirurgije: Nakon adaptacije na raspolaganju će biti 400 kreveta za oboljele od virusa

Srna
Dodik i Đajić obišli objekte stare Hirurgije: Nakon adaptacije na raspolaganju će biti 400 kreveta za oboljele od virusa

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić posjetili su danas u Banjaluci objekte u krugu stare Hirurgije, gdje bi nakon adaptacije trebalo da bude na raspolaganju 400 kreveta namijenjenih isključivo za lica oboljela od virusa korona.

Adaptacija objekata u krugu stare Hirurgije biće završena uskoro.

Dodik je istakao da je kriza sa virusom korona globalna i da ona neće obići ni nas.

- Imamo oboljelih i umrlih, ali to nije ekspanzivno kao u nekim drugim slučajevima - rekao je Dodik.

Naglasio je da je neophodno bilo da se spriječi ulazak virusa u centralni blok, na ginekologiju, pedijatriju i druge osjetljive djelatnosti.

- Objekat koji smo napustili prije nekoliko mjeseci sada je dobro došlo za smještaj pacijenata oboljelih od korone, i daj bože da ostanu nepopunjeni - rekao je Dodik nakon obilaska objekta u krugu stare Hirugije u Banjaluci, gdje je pri kraju adaptacija i uređenje ovih prostorija.

Dodik je rekao da su sve dosad donesene mjere, i one republičke i gradske, usmjerene na sprečavanje širenja pandemije virusa korona te napomenuo  da je socijalna distanca u ovom slučaju najbolja medicina.

Istakao je da je Republika Srpska naručila i platila 130 respiratora iz Kine i  da su i druge mjere vezane za nabavku neophodne medicinske opreme.

- Naš UKC i svi domovi zdravlja imaju apsolutno sve što je potrebno. Na intenzivnoj njezi imamo 50 respiratora i samo je šest popunjeno. Kamo sreće da to ne treba nikom više. Platili smo 130 respiratora i čekamo da dođu. U postupku nabavke je još nekih 200 respiratora . istakao je Dodik.

Dodaje da će ti respiratori biti podijeljeni, isto kao i pomoć iz Srbije, svim bolnicama kojima je potrebno i da su otišli u Bijelinu, Brčko i druge bolnice.

Đajić je rekao da će objekat u krugu stare Hirurgije u Banjaluci po završetku adaptacije raspolagati svim potrebnim uslovima za zbrinjavanje isključivo lica oboljelih od virusa korona, s ciljem da infekcija ovog virusa ne bi zahvatila Centralni blok UKC-a, koji je "srce zdravstvenog sistema Srpske".

Đajić je naveo da je taj prostor pravljen prije 50 godina i da je još tada imao privremenu namjenu, a sada je dobio novu funkciju.

- Napustili smo ga prije više od godinu jer je bio u ruševnom stanju, a prije mjesec dana smo donijeli odluku da ovaj prostor adaptiramo i napravimo paralelnu bolnicu za pacijente pozitivne na virus korona, kako bismo ih razdvojili od redovnih pacijenata - rekao je Đajić novinarima.

On je dodao da će bolnica imati 400 kreveta, dvije operacione sale, te nove instalacije za priključak 50 respiratora za pacijente u najtežem stanju.

Đajić je istakao značaj podrške rukovodstva Srpske u borbi protiv virusa korona, zahvaljujući kojoj ima dovoljno zaštitnih maski, odijela, te testova na virus.

- Normalno funkcionišemo, snabdjeveni smo i nijedan pacijent u Srpskoj koji je ugrožen nije bez respiratora - rekao je Đajić.

On je rekao da je prioritet da se od infekcije zaštite zdravstveni radnici, kako bi mogli da pruže najkvaliteniju uslugu pacijentima.

On je istakao da nijedan zdravstveni sistem ne može da izađe na kraj sa problemom koji je uzrokovao virus korona, te da je potrebna odgovornost i angažman svakog pojedinca, kao i državnog rukovodstva, kako bi neophodne mjere na suzbijanju epidemije bile donesene i primjenjene na vrijeme.

- Najvažnije mjere koje su donosene su zabrana rada osnovnih i srednjih škola, bolja kontrola granica i vanredno stanje i da te mjere nisu donesene na vrijeme sigurno da bi zdravstvene ustanove sada bile pune bolesnika - rekao je Đajić.

On je naveo da je sedam pacijenata na respiratoru, šest umrlih, te "50 pacijenata na gornjoj lokaciji i oko 40 na hospitalizaciji".

Đajić je zahvalio rukovodstvu Srbije za pomoć u vidu medicinske opreme koja je stigla u UKC Srpske, te naveo da će biti ravnomjerno raspoređena na sve bolnice u Srpskoj.

Predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u Srpskoj Nenad Stevandić rekao je da stavljanje u funkciju i opremanje objekata u krugu stare Hirurgije u Banjaluci, gdje će se zbrinjavati isključivo lica oboljela od virusa, predstavlja podvig i uliva sigurnost stanovništvu.

- Uliva veliku sigurnost da smo se za naše građane pobrinuli i da nemamo katastrofalne rezultate. S druge strane, neka građani odgovore svojom disciplinom u narednih 15 dana i nadam se da ćemo slaviti dobre rezultate - rekao je Stevandić.

U Republici Srpskoj su 274 osobe zaražene virusom korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana