Додик и Ђајић обишли објекте старе Хирургије: Након адаптације на располагању ће бити 400 кревета за обољеле од вируса

Срна
Додик и Ђајић обишли објекте старе Хирургије: Након адаптације на располагању ће бити 400 кревета за обољеле од вируса

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Владо Ђајић посјетили су данас у Бањалуци објекте у кругу старе Хирургије, гдје би након адаптације требало да буде на располагању 400 кревета намијењених искључиво за лица обољела од вируса корона.

Адаптација објеката у кругу старе Хирургије биће завршена ускоро.

Додик је истакао да је криза са вирусом корона глобална и да она неће обићи ни нас.

- Имамо обољелих и умрлих, али то није експанзивно као у неким другим случајевима - рекао је Додик.

Нагласио је да је неопходно било да се спријечи улазак вируса у централни блок, на гинекологију, педијатрију и друге осјетљиве дјелатности.

- Објекат који смо напустили прије неколико мјесеци сада је добро дошло за смјештај пацијената обољелих од короне, и дај боже да остану непопуњени - рекао је Додик након обиласка објекта у кругу старе Хиругије у Бањалуци, гдје је при крају адаптација и уређење ових просторија.

Додик је рекао да су све досад донесене мјере, и оне републичке и градске, усмјерене на спречавање ширења пандемије вируса корона те напоменуо  да је социјална дистанца у овом случају најбоља медицина.

Истакао је да је Република Српска наручила и платила 130 респиратора из Кине и  да су и друге мјере везане за набавку неопходне медицинске опреме.

- Наш УКЦ и сви домови здравља имају апсолутно све што је потребно. На интензивној њези имамо 50 респиратора и само је шест попуњено. Камо среће да то не треба ником више. Платили смо 130 респиратора и чекамо да дођу. У поступку набавке је још неких 200 респиратора . истакао је Додик.

Додаје да ће ти респиратори бити подијељени, исто као и помоћ из Србије, свим болницама којима је потребно и да су отишли у Бијелину, Брчко и друге болнице.

Ђајић је рекао да ће објекат у кругу старе Хирургије у Бањалуци по завршетку адаптације располагати свим потребним условима за збрињавање искључиво лица обољелих од вируса корона, с циљем да инфекција овог вируса не би захватила Централни блок УКЦ-а, који је "срце здравственог система Српске".

Ђајић је навео да је тај простор прављен прије 50 година и да је још тада имао привремену намјену, а сада је добио нову функцију.

- Напустили смо га прије више од годину јер је био у рушевном стању, а прије мјесец дана смо донијели одлуку да овај простор адаптирамо и направимо паралелну болницу за пацијенте позитивне на вирус корона, како бисмо их раздвојили од редовних пацијената - рекао је Ђајић новинарима.

Он је додао да ће болница имати 400 кревета, двије операционе сале, те нове инсталације за прикључак 50 респиратора за пацијенте у најтежем стању.

Ђајић је истакао значај подршке руководства Српске у борби против вируса корона, захваљујући којој има довољно заштитних маски, одијела, те тестова на вирус.

- Нормално функционишемо, снабдјевени смо и ниједан пацијент у Српској који је угрожен није без респиратора - рекао је Ђајић.

Он је рекао да је приоритет да се од инфекције заштите здравствени радници, како би могли да пруже најквалитенију услугу пацијентима.

Он је истакао да ниједан здравствени систем не може да изађе на крај са проблемом који је узроковао вирус корона, те да је потребна одговорност и ангажман сваког појединца, као и државног руководства, како би неопходне мјере на сузбијању епидемије биле донесене и примјењене на вријеме.

- Најважније мјере које су доносене су забрана рада основних и средњих школа, боља контрола граница и ванредно стање и да те мјере нису донесене на вријеме сигурно да би здравствене установе сада биле пуне болесника - рекао је Ђајић.

Он је навео да је седам пацијената на респиратору, шест умрлих, те "50 пацијената на горњој локацији и око 40 на хоспитализацији".

Ђајић је захвалио руководству Србије за помоћ у виду медицинске опреме која је стигла у УКЦ Српске, те навео да ће бити равномјерно распоређена на све болнице у Српској.

Предсједник Тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације у Српској Ненад Стевандић рекао је да стављање у функцију и опремање објеката у кругу старе Хирургије у Бањалуци, гдје ће се збрињавати искључиво лица обољела од вируса, представља подвиг и улива сигурност становништву.

- Улива велику сигурност да смо се за наше грађане побринули и да немамо катастрофалне резултате. С друге стране, нека грађани одговоре својом дисциплином у наредних 15 дана и надам се да ћемо славити добре резултате - рекао је Стевандић.

У Републици Српској су 274 особе заражене вирусом корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана