Dodik: BiH će tužiti "Kovaks" ako probiju rok za isporuku vakcina

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Na današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH sa premijerima Republike Srpske i FBiH Radovan Viškovićem i Fadilom Novalićem, te predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom u Sarajevu dogovoreno je da se razmatra mogućnost nabavke vakcina i mimo "Kovaks" programa.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je nakon sastanka da će BiH tužiti "Kovaks" ako ovaj međunarodni mehanizam probije rok za isporuku vakcina BiH.

Dodik je novinarima rekao da je BiH sa stanovišta organa preduzela sve da dođe do vakcina putem "Kovaksa" gdje je plaćeno više od milion doza i dogovorena isporuka u prvom kvartalu ove godine.

Prema njegovim riječima, BiH sa pravom zahtjeva da se počne sa isporukom, a, ukoliko dođe do probijanja roka, tužiće program "Kovaks" i krenuti nadoknadu.

- Dogovoreno je da se sa svim poznatim proizvođačima vakcina uspostavi kontakt - i sa Rusijom i sa Kinom i drugima i da pokušamo sa svim destinacija nabaviti određenu količinu - rekao je Dodik.

On je istakao da zbog problema sa nabavkom vakcina nije pokazana diplomatska nemoć, već bespotrebno povjerenje u program "Kovaks" koji su kreirale UN.

- Nije tačno da BiH nema kapaciteta da prihvati te vakcine! Sa proizvođačem "Fajzer" i drugim dogovoreno je da oni to isporuče BiH, a smještaj i ostalo pripada nama, a ne njima - pojasnio je Dodik.

On je ocijenio da je to samo izvlačenje onih koji se već pokazuju nekorektnim, ali da dogovor o nabavci još važi, jer je postignut u septembru kada nije ni bilo verifikovane vakcine.

- Na zajedničkom sastanku smo dogovorili da Savjet ministara sve vakcine koje se nabave sa bilo kog nivoa oslobodi PDV-a, jer se vakcine daju besplatno pa bi to bio samo još dodatni trošak - istakao je Dodik.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio 5.000 doza vakcina za FBiH, pošto i Republike Srpske već koristi 5.000 doza za svoje zdravstvene radnike.

- Učesnici sastanka prihvatili su tu ponudu i ostalao je da Vlada FBiH uputi zahtjev za isporuku putem Savjeta ministara ili na neki drugi način kako smatraju da je to pogodno i kako bi bile isporučne u roku od nekoliko dana - rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao da je "Kovaks" iznevjerio BiH te da je to neprihvatljivo.

Naglasio je da Predsjedništvo BiH nema nikakvih operativnih nadležnosti za nabavku vakcina.

- Današnji sastanak smo održali da vidimo u čemu je problem. Neodrživo je ovo stanje da BiH, a posebno FBiH još nije dobila vakcine - rekao je on dodavši da je Savjet ministara uradio sve, ali da je Kovaks mehanizam iznevjerio BiH.

Pretpostavlja da su unutar Kovaksa vjerovatno nastali neki drugačiji načini kupovine pa i same raspodjele vakcina zbog toga što njihova cijena na svjetskom tržištu raste.

- BiH mora nabaviti te vakcine, nema dileme, ne možemo više da trpimo i da čekamo i odlažemo vakcinaciju - kazao je.

Komentarišući stavove iz FBiH da niko ne želi sada se upustiti u nabavku vakcina zbog već jedne afere u pandemiji kazao je da se treba iznaći način da do nabavke ipak dođe.

Džaferović je na sastanku predlagao i da se hitno izmijene zakoni ukoliko je to potrebno da bi vakcine stigle, međutim rečeno je da to ne treba.

Komšić je kazao  da se kao i svi građani osjeća nezadovoljnim, ali se ne smatra odgovornim.

On kaže kako je ugovor koji je BiH potpisala sa "Kovaksom" bio s rokom do kraja marta, ali da je očito da će to biti probijeno.

- Sutra je sastanak vezan za ovo Kovaksovo pismo i zahtjeve koji ne stoje. Sva tri premijera su kazala da smo mi ispunili sve postavljene uslove - kazao je Komšić.

Dodao je da "po svijetu hodaju razni mešetari s torbama i pokušavaju kupiti te vakcine po višim cijenama".

Za ponudu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o donaciji pet hiljada doza kazao je da je to važna pomoć.

"Fajzer"

Prije nekoliko dana kompanija "Fajzer" upozorila je BiH da još uvijek nije ispunila usve slove da bi započela prva isporuka te vakcine u okviru sistema "Kovaks".

U kompaniji "Fajzer" za portal Kliks su pojasnili da, da bi vakcine bile isporučene, zemlje moraju imati dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju vakcina, koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija ili dokaz o priznavanju ili oslanjanju na drugu vrstu regulatornog odobrenja, poput Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) te uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti.

Drugim riječima nadležna institucija u BiH - Agencija za lijekove nije odobrila "Fajzer" niti postoji dokument kojim se oslanja na odobrenje vakcine u SZO i slično.

Učesnici sastanka podržali sporazum o izgradnji auto-puta

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara i premijerima Republike Srpske i Fedracije BiH /FBiH/ razgovarano o nabavci vakcina protiv virusa korona i sporazumu o saradnji sa Turskom u vezi sa izgradnjom auto-puta Sarajevo-Beograd.

On je ocijenio da je uspješnim sastanak kojem su prisustvovali premijeri Srpske i FBiH Radovan Višković i Fadil Novalić, te predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija budući da je postignuta velika saglasnost da se učini sve što je moguće da vakcine što prije budu obezbijeđene.

Dodik je izrazio očekivanja da i neki evropski programi dođu do BiH i da će biti nekih isporuka, ali nije mogao sa sigurnošću ništa potvrditi.

"Očigledno dje da je BiH sa stanovišta institucija preduzela sve da dođe do nabavke određenih vakcina putem programa "Kovaks", gdje je naručeno i plaćeno gotovo u 100 odstotnom iznosu 1.240.000 doza i da je predviđeno da budu isporučene u prvom kvartalu /ove godine/", rekao je novinarima Dodik i dodao da druge zemlje koje su slične ugovore potpisivale već dobijaju vakcine.

On je istakao da BiH s pravom zahtijeva od programa "Kovaks" koji su formirale UN da što prije počne isporučivati vakcine.

"Ukoliko dođe do probijanja roka, BiH će tužiti program žKovaksž i tražiti nadoknadu štete", najavio je Dodik.

On je potvrdio da je prihvaćena ponuda predsjednika Srbije Aleksandara Vučića za 5.000 doza vakcina za zdravstvene radnike u FBiH.

Dodik je rekao da su svi učesnici današnjeg sastanka dali saglasnost na sporazumu o saradnji sa Turskom u vezi sa izgradnjom auto-puta Sarajevo- Beograd.

Dodik je podsjetio da je 2019. godine potpisan memorandum i da je utvrđena trasa puta između Republike Srpske i FBiH.

"Memorandum je podrazumijevao jedan širok okvir postupanja. U sporazumu se dalje preciziraju elementi koji idu za tim da odrede način ponašanja organa i finansiranje", istakao je on.

Dodik je napomenuo da se radi o međudržavnom sporazumu koji omogućava da se poboljšaju uslovi ugovaranja u smislu da to budu direktna ugovaranja.

"Ako neko sa kim imate međudržavn sporazum nudi finansije s njima možete da dogovorite izvođača i to je moguće uraditi su skladu sa zakonodavstvom BiH", pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, ovaj sporazum je sledeći nivo i svi učesnici sastanka su dali saglasnost za taj sporazum.

Sastanku u zgradi Predsjedništva BiH prisustvovali su ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana