Додик: БиХ ће тужити "Ковакс" ако пробију рок за испоруку вакцина

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - На данашњем састанку чланова Предсједништва БиХ са премијерима Републике Српске и ФБиХ Радован Вишковићем и Фадилом Новалићем, те предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом у Сарајеву договорено је да се разматра могућност набавке вакцина и мимо "Ковакс" програма.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је након састанка да ће БиХ тужити "Ковакс" ако овај међународни механизам пробије рок за испоруку вакцина БиХ.

Додик је новинарима рекао да је БиХ са становишта органа предузела све да дође до вакцина путем "Ковакса" гдје је плаћено више од милион доза и договорена испорука у првом кварталу ове године.

Према његовим ријечима, БиХ са правом захтјева да се почне са испоруком, а, уколико дође до пробијања рока, тужиће програм "Ковакс" и кренути надокнаду.

- Договорено је да се са свим познатим произвођачима вакцина успостави контакт - и са Русијом и са Кином и другима и да покушамо са свим дестинација набавити одређену количину - рекао је Додик.

Он је истакао да због проблема са набавком вакцина није показана дипломатска немоћ, већ беспотребно повјерење у програм "Ковакс" који су креирале УН.

- Није тачно да БиХ нема капацитета да прихвати те вакцине! Са произвођачем "Фајзер" и другим договорено је да они то испоруче БиХ, а смјештај и остало припада нама, а не њима - појаснио је Додик.

Он је оцијенио да је то само извлачење оних који се већ показују некоректним, али да договор о набавци још важи, јер је постигнут у септембру када није ни било верификоване вакцине.

- На заједничком састанку смо договорили да Савјет министара све вакцине које се набаве са било ког нивоа ослободи ПДВ-а, јер се вакцине дају бесплатно па би то био само још додатни трошак - истакао је Додик.

Он је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић понудио 5.000 доза вакцина за ФБиХ, пошто и Републике Српске већ користи 5.000 доза за своје здравствене раднике.

- Учесници састанка прихватили су ту понуду и осталао је да Влада ФБиХ упути захтјев за испоруку путем Савјета министара или на неки други начин како сматрају да је то погодно и како би биле испоручне у року од неколико дана - рекао је Додик.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић је рекао да је "Ковакс" изневјерио БиХ те да је то неприхватљиво.

Нагласио је да Предсједништво БиХ нема никаквих оперативних надлежности за набавку вакцина.

- Данашњи састанак смо одржали да видимо у чему је проблем. Неодрживо је ово стање да БиХ, а посебно ФБиХ још није добила вакцине - рекао је он додавши да је Савјет министара урадио све, али да је Ковакс механизам изневјерио БиХ.

Претпоставља да су унутар Ковакса вјероватно настали неки другачији начини куповине па и саме расподјеле вакцина због тога што њихова цијена на свјетском тржишту расте.

- БиХ мора набавити те вакцине, нема дилеме, не можемо више да трпимо и да чекамо и одлажемо вакцинацију - казао је.

Коментаришући ставове из ФБиХ да нико не жели сада се упустити у набавку вакцина због већ једне афере у пандемији казао је да се треба изнаћи начин да до набавке ипак дође.

Џаферовић је на састанку предлагао и да се хитно измијене закони уколико је то потребно да би вакцине стигле, међутим речено је да то не треба.

Комшић је казао  да се као и сви грађани осјећа незадовољним, али се не сматра одговорним.

Он каже како је уговор који је БиХ потписала са "Коваксом" био с роком до краја марта, али да је очито да ће то бити пробијено.

- Сутра је састанак везан за ово Коваксово писмо и захтјеве који не стоје. Сва три премијера су казала да смо ми испунили све постављене услове - казао је Комшић.

Додао је да "по свијету ходају разни мешетари с торбама и покушавају купити те вакцине по вишим цијенама".

За понуду предсједника Србије Александра Вучића о донацији пет хиљада доза казао је да је то важна помоћ.

"Фајзер"

Прије неколико дана компанија "Фајзер" упозорила је БиХ да још увијек није испунила усве слове да би започела прва испорука те вакцине у оквиру система "Ковакс".

У компанији "Фајзер" за портал Кликс су појаснили да, да би вакцине биле испоручене, земље морају имати документацију о националном регулаторном одобрењу вакцина, које је издала надлежна национална регулаторна агенција или доказ о признавању или ослањању на другу врсту регулаторног одобрења, попут Свјетске здравствене организације (СЗО) те увозну дозволу и потписане споразуме о одштети и одговорности.

Другим ријечима надлежна институција у БиХ - Агенција за лијекове није одобрила "Фајзер" нити постоји документ којим се ослања на одобрење вакцине у СЗО и слично.

Учесници састанка подржали споразум о изградњи ауто-пута

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је на данашњем састанку са предсједавајућим Савјета министара и премијерима Републике Српске и Федрације БиХ /ФБиХ/ разговарано о набавци вакцина против вируса корона и споразуму о сарадњи са Турском у вези са изградњом ауто-пута Сарајево-Београд.

Он је оцијенио да је успјешним састанак којем су присуствовали премијери Српске и ФБиХ Радован Вишковић и Фадил Новалић, те предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија будући да је постигнута велика сагласност да се учини све што је могуће да вакцине што прије буду обезбијеђене.

Додик је изразио очекивања да и неки европски програми дођу до БиХ и да ће бити неких испорука, али није могао са сигурношћу ништа потврдити.

"Очигледно дје да је БиХ са становишта институција предузела све да дође до набавке одређених вакцина путем програма "Ковакс", гдје је наручено и плаћено готово у 100 одстотном износу 1.240.000 доза и да је предвиђено да буду испоручене у првом кварталу /ове године/", рекао је новинарима Додик и додао да друге земље које су сличне уговоре потписивале већ добијају вакцине.

Он је истакао да БиХ с правом захтијева од програма "Ковакс" који су формирале УН да што прије почне испоручивати вакцине.

"Уколико дође до пробијања рока, БиХ ће тужити програм жКоваксж и тражити надокнаду штете", најавио је Додик.

Он је потврдио да је прихваћена понуда предсједника Србије Александара Вучића за 5.000 доза вакцина за здравствене раднике у ФБиХ.

Додик је рекао да су сви учесници данашњег састанка дали сагласност на споразуму о сарадњи са Турском у вези са изградњом ауто-пута Сарајево- Београд.

Додик је подсјетио да је 2019. године потписан меморандум и да је утврђена траса пута између Републике Српске и ФБиХ.

"Меморандум је подразумијевао један широк оквир поступања. У споразуму се даље прецизирају елементи који иду за тим да одреде начин понашања органа и финансирање", истакао је он.

Додик је напоменуо да се ради о међудржавном споразуму који омогућава да се побољшају услови уговарања у смислу да то буду директна уговарања.

"Ако неко са ким имате међудржавн споразум нуди финансије с њима можете да договорите извођача и то је могуће урадити су складу са законодавством БиХ", појаснио је он.

Према његовим ријечима, овај споразум је следећи ниво и сви учесници састанка су дали сагласност за тај споразум.

Састанку у згради Предсједништва БиХ присуствовали су министар финансија Републике Српске Зора Видовић и министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана