Delegacije i komisije i dalje na čekanju

Željka Domazet
Delegacije i komisije i dalje na čekanju

Sarajevo - Članovi zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamenta BiH na sutrašnjoj sjednici trebalo bi, između ostalog, da razmatraju kriterijume za izbor članova zajedničkih komisija, kao i kriterijume za izbor članova stalnih delegacija Parlamenta BiH, ali sudeći po izjavama predstavnika vladajućih političkih partija, sastanak neće izroditi nikakav dogovor.

Rukovodstvo Predstavničkog doma i Doma naroda trebalo bi da razmatra i dopis Ministarstva spoljnih poslova BiH u vezi s imenovanjem parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kao i dopis predsjednika Ustavnog suda BiH.

Zbog nefunkcionisanja Parlamenta, BiH je propustila sve rokove za imenovanje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, a uprkos evidentnom kršenju rokova, BiH je ostavljena mogućnost da do dana konstituisanja ovog organa ipak imenuje svoju delegaciju. Junsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope je posebno važno jer se na njemu poslije deset godina bira novi generalni sekretar Savjeta Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Što se tiče dopisa predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka M. Kneževića, on je ranije uputio pismo predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta BiH Bakiru Izetbegoviću u kojem navodi da se želi obratiti parlamentarcima oba doma, a tema bi trebalo da bude nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH.

Iz SNSD-a su poručili da neće dopustiti da bilo koja institucija donosi bilo koju vrstu odluka dok ne bude formiran Savjet ministara, odnosno dok ne budu implementirani izborni rezultati, što je prioritet broj jedan.

- Dakle, neće doći do toga da budu formirane komisije i da počne sa radom Predstavnički, kao i Dom naroda Parlamenta BiH, neće biti izabrana delegacija u Savjet Evrope, neće biti ništa od toga urađeno. Za sve to postoji samo jedan krivac, a to je SDA - rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On kaže da su SNSD i lider stranke Milorad Dodik spremni za razgovore.

- Što se nas tiče, možemo sjesti kad god i možemo da riješimo sve probleme koji su sada već nagomilani. Ali, da budem krajnje iskren, ne pada nam na pamet više da govorimo bilo šta o toj temi s obzirom na to da je očigledno da imamo posla sa jako neodgovornim i neozbiljnim ljudima - kaže Kovačević.

On ističe da je krajnje vrijeme da budu implementirani izborni rezultati.

- Kasnimo već previše, šaljemo jako neozbiljnu i lošu poruku svima - prvenstveno građanima koji su nas birali, a zatim i EU, koja je rekla da je glavni uslov za dobijanje mišljenja o kandidatskom statusu to da bude formirana vlast - rekao je Kovačević.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto rekla je za “Glas Srpske” da ne očekuje ništa posebno na sjednici kolegijuma oba doma Parlamenta BiH jer je očigledno da dok druge stvari ne budu riješene, u prvom redu imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, neće biti pomaka ni u radu Parlamenta Bih.

- Na samom kolegijumu nema konsenzusa i sve je do daljeg tako kako jeste. Nisam optimista da će i na kolegijumu oba doma biti napravljen neki iskorak ni o imenovanju komisija, izbora delegacije u Savjet Evrope niti bilo kojih drugih stvari. Mi smo davno propustili zakonske rokove. Parlament treba da radi, ali u punom kapacitetu i ako nema saglasnosti o radu parlamenta u punom kapacitetu ne vidim nikakvu svrhu da određene stvari budu parcijalno rješavane - rekla je Krišto.

I predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, koji je istovremeno i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, uputio je dopis Krišto i Radmanoviću u kojem traži da bude zakazana sjednica kolegijuma ovog parlamentarnog doma i formirane komisije. Iz SDA juče niko nije odgovarao na pozive.

Dnevni red

Na dnevnom redu sjednice zajedničkog kolegijuma naći će se informacija Kancelarije agenta Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu Svetozar Pudarić protiv BiH, te razmatranje dopisa šefa Misije OEBS-a u BiH u vezi sa formiranjem interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka. Pored tekućih pitanja, oba kolegijuma trebalo bi da budu upoznata i o obavještenju parlamentarnog vojnog povjerenika BiH o održavanju 11. svjetske konferencije ombudsmana za oružane snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana