Cvijanović: Političko Sarajevo obmanjuje evropske predstavnike

Srna
Cvijanović: Političko Sarajevo obmanjuje evropske predstavnike

Banjaluka - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić optuživanjem Srpske za opstrukciju evropskog puta BiH pokušava da skrene pažnju sa činjenice da u parlamentu BiH nemaju većinu zbog čega im "padaju sve obaveze iz Reformske agende".

"Ne iznenađuje me takav nastup gospodina Zvizdića jer ovo nije prvi put da on i drugi članovi Savjeta ministara zamjenjuju teze i nastoje prebaciti odgovornost na nekog drugog", rekla je Cvijanovićeva za RTRS, povodom pisma koje je Zvizdić uputio visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini u kome optužuje Srpsku za "opstrukciju evropskog puta BiH".


Predsjednik Vlade Republike Srpske ističe da je kontinuirana praksa političkog Sarajeva obmanjivanje evropskih predstavnika.

"Da im Evropljani ne vjeruju baš sve, potvrđuje i to što sa nama provjeravaju mnoge stvari", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala na činjenicu da aktuelni Savjet ministara BiH ne samo da nije sposoban da izvršava preuzete obaveze, već da pokazuju i odsustvo želje da se pridržava onog što su dogovorili svi relevantni akteri u BiH.

"To što je gospodin Zvizdić umislio kako je za sopstvene neuspjehe najlakše, po ustaljenom obrascu, optužiti Republiku Srpsku, njegov je problem", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Republika Srpska svoje obaveze davno ispunila i da je nivo BiH blokira u svemu - od obezbjeđivanja sredstava za građane Srpske, pa do stvarnog kretanja na evropskom putu.

"Dakle, oni su nama balast, i sprečavaju nas u razvoju i unapređenju društva", rekla je Cvijanovićeva.

Ona ističe da je Zvizdić na prilično proziran i očajnički način nastojao da prebacivanjem odgovornosti na Republiku Srpsku odgovori na kritike koje su na račun Savjeta ministara iznijeli predstavnici Evropske komisije početkom mjeseca.

"Promoter evropskog puta BiH je isključivo onaj koji na vrijeme ispunjava svoje obaveze i koji se pridržava pravila koja su dogovorena u saradnji sa predstavnicima EU, a ne oni koji pokušavaju da proces evropskih integracija zloupotrijebe za svoje političke ciljeve i koji pokušavaju zaobići utvrđena pravila i procedure, jer u njima vide mnogo Republike Srpske, a malo BiH", zaključila je Cvijanovićeva.

Vlada Republike Srpske smatra da je osnovni razlog kašnjenja u objedinjavanju odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije nastojanje institucija u Sarajevu da zaobiđu pravila i procedure koje su usaglasili najviši politički i institucionalni predstavnici u BiH u formi sistema koordinacije.

Iz Vlade Srpske ističu da institucije u Sarajevu, prije svega kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara i Direkcija za evropske integracije BiH, uporno nastoje da zaobiđu usaglašena pravila i procedure, te proces evropskih integracija i, konkretno, izradu i objedinjavanje odgovora na pitanja iz Upitnika, pozicioniraju na pravilima i praksi koji prepoznaju isključivo institucije BiH, a ne i institucije na ostalim nivoima vlasti, bez obzira na ustavna rješenja u BiH.

"Permanentna praksa Savjeta ministara i njegovih pomoćnih tijela evidentna je u svim aspektima kretanja BiH u procesu evropskih integracija u protekle dvije godine, od definisanja samog mehanizma koordinacije, izrade odgovora na Upitnik i njihovog objedinjavanja, programiranja sredstava pomoći, izradi strateških dokumenata, jednostranog uvođenja nekakvih informacionih sistema", stav je Vlade Republike Srpske.

Iz Vlade Srpske naglašavaju da je riječ o klasičnom kršenju dogovorenih pravila i pokušaju sarajevskih institucija da se nametnu kao isključivi "vlasnici" procesa evropskih integracija, a time, kroz ovaj proces, i kao hijerarhijski dominantan nivo vlasti u odnosu na ostale.

"Vjerovatno im zato i ne odgovara pridržavanje definisanih procedura i pravila, kao što im ne odgovara ni utvrđivanje prijeko potrebne metodologije za objedinjavanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, na kojoj su insistirali svi nivoi vlasti u BiH, izuzev Savjeta ministara i njegovih pomoćnih tijela", navode iz Vlade Srpske.

Umjesto da se proces objedivanja odgovora na Upitnik Evropske komisije davno završio u okviru za to predviđenih tijela sistema koordinacije, te u skladu sa dogovorenim procedurama i pravilima, smatraju u Vladi Srpske, bespotrebno se izgubilo dosta vremena kroz pokušaje političkog Sarajeva da nametne vlastita pravila i praksu koji bi za rezultat imali redefinisanje odnosa u BiH i markiranje isključivo institucija na nivou BiH kao jedinih aktera procesa evropskih integracija.

"Proces evropskih integracija je vlasništvo svih, u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima, a nikako samo institucija sa adresom u Sarajevu", stav je Vlade Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana