Čubrilović: Srpska trajna pravna i politička zajednica

Srna
Čubrilović: Srpska trajna pravna i politička zajednica

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je Srpska stvorena voljom njenih naroda i građana, te da je trajna pravna i politička zajednica.

Čubrilović je podsjetio da je 24. oktobra 1991. godine u Sarajevu osnovana i proglašena Skupština srpskog naroda u BiH.


"Svečanostima koje smo organizovali danas, počinjemo obilježavanje 25 godina od kada je počeo proces konstituisanja Republike Srpske, s ciljem očuvanja nacionalnog i duhovnog identiteta, te jezika, pisma i običaja srpskog naroda u BiH", rekao je Čubrilović u pozdravnom govoru u holu Narodne skupštine Republike Srpske, povodom obilježavanja 25 godina rada ove institucije.

On je naglasio da je, nakon donošenja Ustava, Narodna skupština Republike Srpske potvrdila funkcionisanje kao najviši zakonodavni organ.

"Republika Srpska je potvrđena međunarodnim ugovorima kao državotvorna jedinica u okviru BiH. Srpska 25 godine uspijeva da odoli različitim pritiscima, oduzimanju nadležnosti, nametanju zakona i smjenjivanju funkcionera", dodao je Čubrilović.

On je zahvalio svima koji su došli na svečanost obiležavanja 25 godina rada i postojanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Nakon pozdravnog govora, zaslužnim pojedincima, organizacijama i institucijama Čubrilović je uručio povelje i zahvalnice.

Povelje i zahvalnice, zbog naročitih zasluga za učešće i doprinos u radu Narodne skupštine, uručene su prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću i potpredsjednicima Srpske Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću, dosadašnjim predsjednicima i potredsjednicima skupštine i postuhmno poslanicima koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Čubrilović je povelje i zahvalnice uručio i Ustavnom sudu Republike Srpske, Asocijaciji "Stvaraoci Republike Srpske", Boračkoj organizacija Republike Srpske i OEBS-u.

Nakon pozrdavnog govora i uručenja zahvalnica i povelja u Narodnoj skupštni otvorena je izložba "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske".

Povodom jubileja Narodne skupštine, u koncertnoj sali Banskog dvora u 19.00 časova biće održan koncert Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije, kao poklon predsjednika Republike.

Skupština srpskog naroda u BiH osnovana je 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana