Čović i Izetbegović digli ruke od komisija

Darko Momić
Čović i Izetbegović digli ruke od komisija

BANjALUKA - Najveću odgovornost kada je riječ o usvajanju zakona i drugih akata u Parlamentu BiH imaju članovi parlamentarnih komisija, na čijim sjednicama se obavi većina posla i rasprava prije samog glasanja o predloženim aktima, zbog čega je potpuno paradoksalno da lideri SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, koji su delegati u Domu naroda BiH, nisu članovi nijedne parlamentarne komisije.

Čović i Izetbegović u tom domu praktično sjede skrštenih ruku, dok poslanici i delegati iz njihovih partija sjede u po pet parlamentarnih komisija. Rekorder je delegat SDA u Domu naroda Amir Fazlić, koji je član čak sedam komisija, i to u sve tri komisije Doma naroda i još četiri zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH.

Funkcioner NDP-a Momčilo Novaković, koji iza sebe ima 14 godina parlamentarnog staža, kaže da lideri najjačih bošnjačkih i hrvatskih stranaka time što su izbjegli članstvo u komisijama u stvari bježe od odgovornosti.

- To je neodgovorno prema svojim članovima i parlamentarcima iz svojih stranaka. Lideri SDA i HDZ-a BiH takvim postupanjem praktično izbjegavaju odgovornost za bilo kakve propuste u radu komisija, jer će jednostavno moći da kažu da oni nisu učestvovali u tome i krivicu će prebaciti na druge. Bez obzira na odgovornost koju svakako nose kao lideri stranaka, smatram da su morali učestvovati i u radu parlamentarnih komisija - objašnjava Novaković.

On kaže da je smiješno da jedan poslanik ili delegat kao što je slučaj sa Amirom Fazlićem bude član čak sedam parlamentarnih tijela.

- Prosto je nemoguće da taj čovjek da kvalitetan doprinos radu svih tih komisija. U vrijeme kada sam ja bio u Parlamentu, poslanici ili delegati su bili članovi dvije ili maksimalno tri komisije - kaže Novaković.

Još jedna bivša parlamentarka, Aleksandra Pandurević iz SDS-a, kaže da to što je neko partijski lider ne oslobađa ga odgovornosti i obaveza koje imaju kao poslanici ili delegati.

- Nažalost, Parlament je uvijek nekima služio samo za to da se slikaju i primaju plate, dok su drugi radili i za sebe i za njih. Kada je riječ o Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću, ne vidim zašto oni ne mogu da rade u komisijama, a lideri SDS-a, PDP-a i SDP-a Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nermin Nikšić mogu da budu članovi nekoliko komisija - pita Pandurevićeva.

Pored toga što nije član nijedne parlamentarne komisije, Izetbegović je izbjegao čak i članstvo u stalnim parlamentarnim delegacijama.

Malo bolji od njega je Čović, koji je od ukupno devet stalnih delegacija Parlamenta BiH član samo delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS). Na kraju, bitno je napomenuti da poslanici i delegati nemaju posebnu naknadu za članstvo u komisijama. Jedina prinadležnost je što predsjedavajući komisija imaju pravo na naknadu za telefon u iznosu od 150 maraka mjesečno.

Rekorderi

Poslije Amira Fazlića iz SDA, koji je rekorder kao član čak sedam parlamentarnih komisija, slijede delegati HDZ-a Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, koji su članovi po pet komisija.

Kada je riječ o srpskim parlamentarcima, članovi po četiri komisije su Dušanka Majkić, Lazar Prodanović i Sredoje Nović, dok su ostali parlamentarci članovi najviše tri komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana