Човић и Изетбеговић дигли руке од комисија

Дарко Момић
Човић и Изетбеговић дигли руке од комисија

БАЊАЛУКА - Највећу одговорност када је ријеч о усвајању закона и других аката у Парламенту БиХ имају чланови парламентарних комисија, на чијим сједницама се обави већина посла и расправа прије самог гласања о предложеним актима, због чега је потпуно парадоксално да лидери СДА и ХДЗ-а БиХ Бакир Изетбеговић и Драган Човић, који су делегати у Дому народа БиХ, нису чланови ниједне парламентарне комисије.

Човић и Изетбеговић у том дому практично сједе скрштених руку, док посланици и делегати из њихових партија сједе у по пет парламентарних комисија. Рекордер је делегат СДА у Дому народа Амир Фазлић, који је члан чак седам комисија, и то у све три комисије Дома народа и још четири заједничке комисије Парламентарне скупштине БиХ.

Функционер НДП-а Момчило Новаковић, који иза себе има 14 година парламентарног стажа, каже да лидери најјачих бошњачких и хрватских странака тиме што су избјегли чланство у комисијама у ствари бјеже од одговорности.

- То је неодговорно према својим члановима и парламентарцима из својих странака. Лидери СДА и ХДЗ-а БиХ таквим поступањем практично избјегавају одговорност за било какве пропусте у раду комисија, јер ће једноставно моћи да кажу да они нису учествовали у томе и кривицу ће пребацити на друге. Без обзира на одговорност коју свакако носе као лидери странака, сматрам да су морали учествовати и у раду парламентарних комисија - објашњава Новаковић.

Он каже да је смијешно да један посланик или делегат као што је случај са Амиром Фазлићем буде члан чак седам парламентарних тијела.

- Просто је немогуће да тај човјек да квалитетан допринос раду свих тих комисија. У вријеме када сам ја био у Парламенту, посланици или делегати су били чланови двије или максимално три комисије - каже Новаковић.

Још једна бивша парламентарка, Александра Пандуревић из СДС-а, каже да то што је неко партијски лидер не ослобађа га одговорности и обавеза које имају као посланици или делегати.

- Нажалост, Парламент је увијек некима служио само за то да се сликају и примају плате, док су други радили и за себе и за њих. Када је ријеч о Драгану Човићу и Бакиру Изетбеговићу, не видим зашто они не могу да раде у комисијама, а лидери СДС-а, ПДП-а и СДП-а Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Нермин Никшић могу да буду чланови неколико комисија - пита Пандуревићева.

Поред тога што није члан ниједне парламентарне комисије, Изетбеговић је избјегао чак и чланство у сталним парламентарним делегацијама.

Мало бољи од њега је Човић, који је од укупно девет сталних делегација Парламента БиХ члан само делегације при Парламентарној скупштини Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС). На крају, битно је напоменути да посланици и делегати немају посебну накнаду за чланство у комисијама. Једина принадлежност је што предсједавајући комисија имају право на накнаду за телефон у износу од 150 марака мјесечно.

Рекордери

Послије Амира Фазлића из СДА, који је рекордер као члан чак седам парламентарних комисија, слиједе делегати ХДЗ-а Лидија Брадара, Марина Пендеш и Бариша Чолак, који су чланови по пет комисија.

Када је ријеч о српским парламентарцима, чланови по четири комисије су Душанка Мајкић, Лазар Продановић и Средоје Новић, док су остали парламентарци чланови највише три комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана