CIK objavio kompenzacione liste

ATV
CIK objavio kompenzacione liste

Poznata su imena kandidata za poslanike u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH, koji će, ukoliko ne dobiju dovoljno glasova, do sigurnog mandata probati da dođu preko kompenzacionih listi.

Najveće povjenje SNSD-a dobio je aktuelni šef kluba poslanika te stranke u Narodnoj skupštini, Radovan Višković, koji je nosilac komenzacije. Iza njega su Željka Stojičić, Srđan Mazalica, Radovan Vuković i Milica Marković, koja će iz poslaničke klube bh parlamenta probati da pređe u Banjaluku.

SNSD-ova kompenzaciona lista za Narodnu skupštinu ima 108 imena.

Prvi na kompenzacionoj listi SNSD-a za Parlament BiH je lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, a još jedan mandat u Sarajevu probat će da dobije nekoliko aktuelnih poslanika te stranke.

Zanimljiv je i izbor Socijalista. Najviše šanse za ulazak u Narodnu skupštinu Srpske imaće smijenjeni direktor za tehničke poslove Elektroprivrede, Maksim Skoko, koji je nosilac kompenzacione liste.

Na socijalističkoj kompenzaciji nalazi se i jedan ministar. Ime Milenka Savanovića je četvrto u redu za kompenzacioni mandat. Nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH je Jakov Galić, nekadašnji direktor “Šuma RS”.

DNS-ovci su svoj izbor krili do samog kraja. Spomenka Stevanović, šef kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini, imaće najviše šanse za novi mandat, ukoliko na izborima ne osvoji dovoljan broj glasova, a tik iza nje stoji ime Darka Banjca. Generalni sekretar te partije, Dragutin Rodić, prvi je na kompenzacionoj listi za Predstavnički dom, a v.d. direktora “Puteva Srpske”, Nenad Nešić, dva je mjesta iza njega.

Veliko iznenađenje je što na DNS-ovim listama uopšte nema dva bivša SDS-ovca, Ognjena Tadića i Borislava Bojića, kao ni Jovana Vukovljaka.

Svoj izbor nije otkrivala ni najveća opoziciona stranka u Srpskoj. SDS-ov poslanik u Narodnoj skupštini, Nedeljko Glamočak, do sigurnog mandata probaće da dođe kao nosilac kompenzacione liste. Potpredsjednik Parlamenta Srpske, Sonja Karadžić-Jovičević druga je na listi. Lider Radikala, Milanko Mihajlica, tek je treći u redu za siguran mandat što je, kako se spekulisalo, itekako manje od onog čemu se nadao.

Aleksandra Pandurević nosilac je kompenzacije za Parlament BiH, a iza nje je još jedan aktuelni poslanik te stranke koji će probati do novog mandata u Sarajevu, Nenad Lalić. Iako se spekulisalo da bi, umjesto Aleksandre Pandurević na tom mjestu mogao da se nađe Mladen Bosić, bilo je jasno da neće, jer njegovog imena nema ni na jednoj listi SDS-a.

U PDP-u su, na kompenzaciji za Narodnu skupštinu, najistureniji poslanik Dragan Galić, te Jelena Trivić i Milan Švraka.

Lider te partije, Branislav Borenović, sebi je dao najviše šanse za mandat u Sarajevu, jer je nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH. Nosilac NDP-ove liste za Narodnu skupštinu je Krsto Jandrić.

U Narodnu skupštinu sa kompenzacione liste ulazi ukupno 20 poslanika, i to srazmjerno ukupnom broju osvojenih glasova na izborima. U Parlamentarnu skupštinu BiH, od ukupno 42, preko kompenzacije ulazi 12 poslanika, sedam iz Federacije BiH i pet iz Republike Srpske.

Kompenzacioni mandati služe da bi se zadovoljila polna i nacionalna struktura među izabranim kandidatima. U aktuelnom sazivu Narodne skupštine RS, svaki četvrti poslanik dobio je mandat preko kompenzacije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana