Ceremonijom i konferencijom obilježena 73. godišnjica osnivanja Kine

SRNA
Ceremonijom i konferencijom obilježena 73. godišnjica osnivanja Kine

SARAJEVO - Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je danas da je mehanizam saradnje Kine i Centralne i istočne Evrope /CEEC/ postao važna platforma za Kinu i zemlje tog dijela Evrope za kontinuirano produbljivanje prijateljskih odnosa i intenziviranje saradnje u sveobuhvatnim oblastima od njegovog uspostavljanja 2012. godine.

Na ceremoniji u Sarajevu organizovanoj povodom 73. godišnjice od osnivanja Kine Đi je naveo da se tokom proteklih 10 godina, uz zajedničku promociju lidera Kine i zemalja srednje i istočne Evrope, ta saradnja uvijek pridržava principa opsežnih konsultacija, zajedničkih doprinosa i zajedničke koristi, uzajamnog poštovanja i obostrane koristi.

Ceremonija je organizovana zajedno sa konferencijom o temi "Deset godina saradnje Kine i BiH u okviru mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope", a Đi je ukazao da te saradnje ne samo da ostvaruju opipljive koristi državnim preduzećama i narodu, već daju i važan doprinos održivom i stabilnom razvoju odnosa Kine i Evrope i miru i prosperitetu regiona.

Prema njegovim riječima, fokusiraju se na izgradnju mehanizama, promovišu praktičnu saradnju i igraju nezamjenjivu ulogu u promovisanju dvosmjerne ekonomske i trgovinske saradnje i međuljudske i kulturne razmjene.

"Te saradnje ne samo da ostvaruju opipljive koristi preduzećama i narodu, već daju i važan doprinos održivom i stabilnom razvoju odnosa Kine sa BiH i Evropom i miru i prosperitetu regiona", rekao je Đi.

Konferenciji, koju je zajedno sa Ambasadom Kine organizovalo Udruženje prijateljstva Kine i BiH, prisustvovali su predstavnici akademske i intelektualne zajednice u BiH i Kini, kao i predstavnici institucija iz sfere ekonomije i kineskih kompanija u BiH.

Prisutni su razgovarali o načinima kako poboljšati saradnju između dvije zemlje, naročito u segmentima ekonomije, trgovine, obrazovanja i medija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana