Церемонијом и конференцијом обиљежена 73. годишњица оснивања Кине

СРНА
Церемонијом и конференцијом обиљежена 73. годишњица оснивања Кине

САРАЈЕВО - Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг рекао је данас да је механизам сарадње Кине и Централне и источне Европе /ЦЕЕЦ/ постао важна платформа за Кину и земље тог дијела Европе за континуирано продубљивање пријатељских односа и интензивирање сарадње у свеобухватним областима од његовог успостављања 2012. године.

На церемонији у Сарајеву организованој поводом 73. годишњице од оснивања Кине Ђи је навео да се током протеклих 10 година, уз заједничку промоцију лидера Кине и земаља средње и источне Европе, та сарадња увијек придржава принципа опсежних консултација, заједничких доприноса и заједничке користи, узајамног поштовања и обостране користи.

Церемонија је организована заједно са конференцијом о теми "Десет година сарадње Кине и БиХ у оквиру механизма сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе", а Ђи је указао да те сарадње не само да остварују опипљиве користи државним предузећама и народу, већ дају и важан допринос одрживом и стабилном развоју односа Кине и Европе и миру и просперитету региона.

Према његовим ријечима, фокусирају се на изградњу механизама, промовишу практичну сарадњу и играју незамјењиву улогу у промовисању двосмјерне економске и трговинске сарадње и међуљудске и културне размјене.

"Те сарадње не само да остварују опипљиве користи предузећама и народу, већ дају и важан допринос одрживом и стабилном развоју односа Кине са БиХ и Европом и миру и просперитету региона", рекао је Ђи.

Конференцији, коју је заједно са Амбасадом Кине организовало Удружење пријатељства Кине и БиХ, присуствовали су представници академске и интелектуалне заједнице у БиХ и Кини, као и представници институција из сфере економије и кинеских компанија у БиХ.

Присутни су разговарали о начинима како побољшати сарадњу између двије земље, нарочито у сегментима економије, трговине, образовања и медија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана