Birališta u BiH bez struje, interneta i stručnjaka za moderne tehnologije

Vedrana Kulaga
Birališta u BiH bez struje, interneta i stručnjaka za moderne tehnologije

Banjaluka - Lokalne izborne komisije u BiH muku muče sa brojnim problemima koji posebno izlaze na površinu u izbornim godinama, a najnovija analiza je pokazala da na brojnim biračkim mjestima nema struje, interneta, ali ni osoblja koje bi moglo da se nosi sa novim tehnologijama.

Presjek stanja na biralištima u BiH izašao je na vidjelo u jeku priča o brzinskom uvođenju novih tehnologija, odnosno uvođenje video-nadzora, skeniranja glasačkih listića te uzimanje otiska prsta birača na biračkim mjestima.

Izmjene Izbornog zakona, koje su u parlamentarnu proceduru uputili SDP, SBB i DF, još nisu dobile epilog, ali su na površinu izbacile probleme koji potvrđuju da su protivnici izmjena u pravu kada tvrde da bi uvođenje inovacija na izborima u oktobru samo donijelo probleme.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je, radi davanja mišljenja na predložene izmjene zakona, zatražila od svih izbornih komisija podatke o broju biračkih mjesta koja imaju struju, internet kao i stručna lica za rad sa skenerima, video-nazorom, laptopima te o lokacijama koja mogu pružiti logističku podršku u smislu skladištenja materijala.

Odgovore na upitnik CIK-a u ostavljenom roku dostavilo je 128 komisija. Odgovori nisu stigli iz Pelagićeva, Šipova, Srebrenice, Kupresa (RS), Istočnog Starog Grada, Bugojna, Gruda, Neuma, Stoca te Ravnog Bihaća, Krupe na Uni, Gračanice, Vareša i Olova.

U BiH bi na opštim izborima u oktobru ove godine trebalo da bude otvoreno više od 5.000 biračkih mjesta, a iz podataka CIK-a je vidljivo da na brojnim adresama nemaju neke od osnovnih uslova za rad.  Trenutna situacija je takva da na 70 lokacija nema struje, dok je stanje mnogo gore kada je u pitanju pristup internetu kojeg nema na polovini birališta.

- Obezbijeđen pristup internetu nema 2.039 biračkih odbora - naveli su koordinatori CIK-a BiH.

Slični odgovori dostavljeni su i na pitanja o stručnom osoblju za rad sa video-nadzorom i skenerima. Na pitanje da li mogu da realizuju projekat upotrebe novih tehnologija na biralištima pozitivno je odgovorila opštinska/gradska 51 izborna komisija, a na 74 adrese su kazali da nisu u mogućnosti dok se tri nisu izjasnile.

Najviše biračkih mjesta u Srpskoj bi, prema podacima CIK-a, trebalo bi biti u Banjaluci i to 270. Od toga, za sada, struje nema na pet planiranih lokacija. Pristup internetu je obezbijeđen na 135 mjesta, a u Gradskoj izbornoj komisiji naglašavaju da će nastojati da sve dovedu u red.

- Radi se o uglavnom o objektima područnih škola koji se ne koriste u ruralnom području. Posebnim aktom se obraćamo "Elektrodistribuciji" da nam bude priključena struja na nekih 48 časova i da sprovedemo izborni proces - kazala je predsjednica banjalučke izborne komisije Nada Batinar.

Kako će riješiti određene probleme, kaže, znaće kada bude poznat redoslijed izbornih aktivnosti.

- Obišli smo određene objekte, neki su promijenili namjenu u međuvremenu, drugi su dovoljni tek da bude sproveden izborni proces, ali radimo punom parom na terenu - rekla je Batinar.

Slična situacija je i u Bijeljini. Plan je da bude otvoreno 150 biračkih mjesta, a struje za sada imaju na 145 lokacija, a u kolonu za podatke o internetu na biralištima naveli su "nepoznato".

Struje, kako sada stvari stoje, nema ni na tri od ukupno 90 planiranih biračkih mjesta u Gradišci.

Predsjednica lokalne izborne komisije u toj opštini Nada Živković kaže da su sadašnji podaci takvi, ali očekuje da će sve kockice biti posložene u narednim mjesecima kada se budu znali tačni datumi izbornih aktivnosti.

- Vidjećemo koliko ćemo mjesta uopšte imati kada dobijemo presjek broja birača, a imamo i objekata koji prokišnjavaju, a na neka mjesta donosimo namještaj - rekla je Živkovićeva.

Određenih problema sa strujom ima i u Derventi. Posljednji presjek je pokazao da su problematična dva biračka mjesta. Te i slične situacija su karakterističke i u Sokocu, Kotor Varošu, Gacku te određenim sredinama u FBiH.

Predložene izmjene Izbornog zakona BiH na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta BiH ponovo su 15. maja nakon što je sjednica Doma prošle sedmice odgođena zbog nedostatka kvoruma jer se nisu pojavili hrvatski delegati koji su, uz SNSD i DNS protiv tim izmjenama. Ključni razlozi za to su, kako su naveli, nedostatak novca i činjenica da je riječ o krupnim i važnim stvarima koje se ne mogu sprovesti u djelo "preko noći". To su, kazali su njihovi predstavnici, potvrdila mišljenja nadležnih institucija. Opšti stav je da trenutno nema ni novca ni vremena da te ideje budu sprovedene u djelo do oktobarskih izbora, ali i da bi njima bila kršena privatnost i prava glasača zagarantovana zakonom.

Izmjene za sada imaju podršku SDA, SDS-a, Narodne stranke i jednog hrvatskog delegata. Opšti izbori trebalo bi da budu raspisani 8. maja. 

Neprihvatljive izmjene

U CIK-u, koji je ključna karika u izbornom procesu, jasno su naveli da predložene izmjene nisu prihvatljive. Smatraju da u slučaju primjene tih novina postoji veliki i opravdan rizik da tok i vrijeme izbora budu poremećeni što se može odraziti na cijeli proces. Predlagače su upozorili na dio rješenja koja se tiču nabavke opreme, uz opasku da je, imajući u vidu vrijeme preostalo do izbora i rokove za sprovođenje postupaka javnih nabavki, to nerealan zadatak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana