BiH gubi dragocjeno vrijeme

Željka Domazet
BiH gubi dragocjeno vrijeme

Sarajevo - Komesar za proširenje EU Johanes Han uputio je novu poruku političarima u BiH rekavši da formiranje Savjeta ministara, ali i vlasti na federalnom nivou ne bi trebalo da bude uslovljavano.

Han je rekao da zemlja bez izvršne vlasti nije u poziciji da ponovo pokrene reforme potrebne za integraciju u EU.

- BiH gubi dragocjeno vrijeme, na štetu svojih građana - istakao je Han.

On je naveo da je tokom svoje posljednje posjete Sarajevu preporučio Savjetu ministara da razgovaraju o mišljenju Evropske komisije i njegovom praćenju tek nakon što bude formirana vlast na nivou BiH. Prema njegovim riječima, EU treba neke sagovornike s kojima bi razgovarala o tome kako BiH planira adresirati prioritete koji su identifikovani u mišljenju.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dušanka Majkić rekla je za “Glas Srpske” da je riječ o totalnoj blokadi konstituisanja vlasti na nivou BiH.

- Evidentno je da je SDA, bošnjačka stranka, odlučila da pogazi pravo srpskog naroda da svojim glasom učestvuje u sastavljanju izvršne vlasti na nivou BiH. Na sličan način je SDA tokom izbora odlučila da hrvatskom narodu ospori da imaju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH. To govori da su SDA potrebni oni koji će ćuteći prelaziti preko svih nasrtaja na Republiku Srpsku i na jedan narod - rekla je Majkićeva.  Dodala je da BiH niko ozbiljno iz EU i drugih međunarodnih institucija neće ozbiljno tretirati dok se ne uspostavi vlast na nivou BiH.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto rekla je da  komesar Han nije rekao ništa novo, te da to stoji i u mišljenju Evropske komisije.

- Zbog  neformiranja izvršne vlasti na nivou BiH, na neki način je  blokiran rad i zakonodavne vlasti. Ne vidim razloga za blokadu, a činjenica je da se blokiraju procesi. Onaj ko blokira treba da razmisli o tome da nema razloga za to, jer sve je dogovoreno, pa i resori - rekla je Krišto.

Istakla je da je  HDZ BiH  spreman da razgovara i spreman da radi. Poslanik SDP Saša Magazinović rekao je da nije optimista da će koalicioni partneri uskoro postići dogovor.

- Čitava BiH je talac. Da su daleko od dogovora pokazuje i to što se uopšte ne sastaju i ne razgovaraju iako su bili najavljeni susreti - rekao je Magazinović.

Zvizdić

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić prokomentarisao je u petak izjavu portparola SNSD-a Radovana Kovačevića koji je kazao da postoji tajni plan SDA I SDS-a da na mjesto predsjedavajućeg Savjeta  ministara “sjedne” Mirko Šarović.

- Možda će me zamijeniti gospodin Vjekoslav Bevanda, a možda ću ostati predsjedavajući jer to zakon ne brani. Sve dok zakon to dozvoljava ja ću se ponašati u skladu sa zakonom. Biću predsjedavajući Savjeta ministara dok BiH ne pošalje ANP i dok se ne izabere novi mandatar - poručio je Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana