Beliak: Ustaška vlast imala genocidne zakone

Srna
Beliak: Ustaška vlast imala genocidne zakone

DONjA GRADINA - Poslanik u izraelskom Knesetu Vladimir Beliak izjavio je danas u Donjoj Gradini da je sistem jasenovačkih logora bio fabrika smrti i da je ustaška vlast imala zakone koji su bili genocidni.

On je istakao da ne smiju biti zaboravljene žrtve jasenovačkog sistema logora koje su mučki i zvjerski ubile ustaše u Drugom svjetskom ratu.

Beliak je podsjetio da je ustaška vlast bila tipična fašistička organizacija.

- Sjećanje na zvjerski ubijene Srbe, Rome i Jevreje je garancija da žrtve neće biti zaboravljene - rekao je Beliak u Spomen-području Donja Gradina gdje su danas položeni vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Ministar zdravlja Izraela Juli Edelštajn rekao je da ne smiju biti zaboravljeni Srbi, Jevreji i Romi koji su mučički ubijani u Donjoj Gradini i u sistemu logora Jasenovac.

- Činjenica je da je ustaški režim pažljivo izabrao ovaj sistem logora jer ljudi iz njih nisu mogli da pobjegnu. Svi zajedno moramo čuvati sjećanje na naše najmilije - rekao je Edelštajn.

Nikada više, istakao je on, ne smije se ponoviti ono što se desilo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana