Белиак: Усташка власт имала геноцидне законе

Срна
Белиак: Усташка власт имала геноцидне законе

ДОЊА ГРАДИНА - Посланик у израелском Кнесету Владимир Белиак изјавио је данас у Доњој Градини да је систем јасеновачких логора био фабрика смрти и да је усташка власт имала законе који су били геноцидни.

Он је истакао да не смију бити заборављене жртве јасеновачког система логора које су мучки и звјерски убиле усташе у Другом свјетском рату.

Белиак је подсјетио да је усташка власт била типична фашистичка организација.

- Сјећање на звјерски убијене Србе, Роме и Јевреје је гаранција да жртве неће бити заборављене - рекао је Белиак у Спомен-подручју Доња Градина гдје су данас положени вијенци за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Министар здравља Израела Јули Еделштајн рекао је да не смију бити заборављени Срби, Јевреји и Роми који су мучички убијани у Доњој Градини и у систему логора Јасеновац.

- Чињеница је да је усташки режим пажљиво изабрао овај систем логора јер људи из њих нису могли да побјегну. Сви заједно морамо чувати сјећање на наше најмилије - рекао је Еделштајн.

Никада више, истакао је он, не смије се поновити оно што се десило у Независној Држави Хрватској у Другом свјетском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана