Arnaut: Zaključci usvojeni jednoglasno

Srna
Arnaut: Zaključci usvojeni jednoglasno

SARAJEVO - Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je nakon pet časova zasjedanja saslušala direktora Agencije za koordinaciju borbe protiv korupcije Hasima Šabotića, direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenana Salčina i sudiju Okružnog suda u Banjaluci Milana Blagojevića, te usvojila zaključke koji su prihvaćeni jednoglasno.

Predsjedavajući osmočlane Komisije Damir Arnaut rekao je nakon saslušanja novinarima da su svjedočenja bila izuzetno korisna.

“Usvojena su četiri zaključka koja su proistekla iz svjedočenja Šabotića i Salčina i ova ispitivanja su bila uspješna. Komisija nastavlja sa radom kada je u pitanju svjedočenje Branka Perića”, najavio je Arnaut.

On je nakon petočasnog ispitivanja konstatovao da su i Šabotić i Salčin u svjedočenjima ukazali na činjenicu da nisu dobili mišljenja od Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara BiH koje su te dvije agencije tražile prije više mjeseci.

“Komisija je odlučila da traži od Ministarstva finansija i trezora da dostavi mišljenja koja su agencije tražile”, rekao je Arnaut.

On je istakao da su Šabotić i Salčin ukazali da su pojedine sudije govorile kako određeni predmeti koji se proslijeđuju na viši nivo “ne mogu biti kontrolisani”, te da su prilikom svjedočenja navodili imena nosilaca pravosudnih funkcija.

“Komisija ne ulazi u širinu predmeta tako da je vrlo jasno po svom Poslovniku i Planu rada precizirala da se neće baviti pojedinačnim predmetima”, naveo je Arnaut.

Na pitanje novinara kako je moguće da Komisija, ipak, ulazi u konkretne predmete prilikom ispitivanja s obzirom na činjenicu da je predmet “Respiratori” još u fazi istrage i da nema optuženih, Arnaut je naveo da to komisija ne čini, mada je javnost bila uključena tokom ispitivanja i direktora Agencije za javne nabavke i direktora Agencije za prevenciju korupcije.

Osvrćući se na svjedočenje Blagojevića, Arnaut je rekao da je taj sudija “vrlo jasno istakao da neće ulaziti u bilo koji aktivni predmet”.

“Mislim da je bilo jedno pitanje koje je bilo na granici gdje je sudija Blagojević vrlo jasno rekao da se neće izjašnjavati po bilo kojem aktuelnom predmetu”, kazao je Arnaut.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana