Арнаут: Закључци усвојени једногласно

Срна
Арнаут: Закључци усвојени једногласно

САРАЈЕВО - Привремена истражна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је након пет часова засједања саслушала директора Агенције за координацију борбе против корупције Хасима Шаботића, директора Агенције за јавне набавке БиХ Ђенана Салчина и судију Окружног суда у Бањалуци Милана Благојевића, те усвојила закључке који су прихваћени једногласно.

Предсједавајући осмочлане Комисије Дамир Арнаут рекао је након саслушања новинарима да су свједочења била изузетно корисна.

“Усвојена су четири закључка која су проистекла из свједочења Шаботића и Салчина и ова испитивања су била успјешна. Комисија наставља са радом када је у питању свједочење Бранка Перића”, најавио је Арнаут.

Он је након петочасног испитивања констатовао да су и Шаботић и Салчин у свједочењима указали на чињеницу да нису добили мишљења од Министарства финансија и трезора у Савјету министара БиХ које су те двије агенције тражиле прије више мјесеци.

“Комисија је одлучила да тражи од Министарства финансија и трезора да достави мишљења која су агенције тражиле”, рекао је Арнаут.

Он је истакао да су Шаботић и Салчин указали да су поједине судије говориле како одређени предмети који се прослијеђују на виши ниво “не могу бити контролисани”, те да су приликом свједочења наводили имена носилаца правосудних функција.

“Комисија не улази у ширину предмета тако да је врло јасно по свом Пословнику и Плану рада прецизирала да се неће бавити појединачним предметима”, навео је Арнаут.

На питање новинара како је могуће да Комисија, ипак, улази у конкретне предмете приликом испитивања с обзиром на чињеницу да је предмет “Респиратори” још у фази истраге и да нема оптужених, Арнаут је навео да то комисија не чини, мада је јавност била укључена током испитивања и директора Агенције за јавне набавке и директора Агенције за превенцију корупције.

Осврћући се на свједочење Благојевића, Арнаут је рекао да је тај судија “врло јасно истакао да неће улазити у било који активни предмет”.

“Мислим да је било једно питање које је било на граници гдје је судија Благојевић врло јасно рекао да се неће изјашњавати по било којем актуелном предмету”, казао је Арнаут.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана