Arhiva Vojske RS još godinama pod blokadom

Goran Maunaga
Arhiva Vojske RS još godinama pod blokadom

Sarajevo - Arhiva Vojske RS, koja je trebalo da bude stavljena na raspolaganje institucijama Srpske, ako ne budu usvojeni odgovarajući propisi, biće dostupna tek za pet godina, istakli su u Ministarstvu odbrane BiH.

To znači da bi RS ušla u posjed arhive svoje Vojske 30 godina poslije njenog osnivanja.

- Ako ne bude sačinjen relevantni pravni akt iz Zakona o odbrani, biće primjenjivan Zakon o arhivskoj građi i arhivu BiH, koji propisuje da će javna arhivska građa biti dostupna za korišćenje 30 godina od njenog nastanka. Ona se može koristiti u naučne, obrazovne, vaspitne, kulturne, poslovne i druge svrhe poslije isteka tog roka ako zahtjevom stvaraoca nije drugačije određeno - kažu u Ministarstvu odbrane.

Ističu da arhivska građa i dokumentacija bivših entitetskih vojski iz perioda nastanka od 1992. do 1995. godine nije pripremljena za javno korišćenje i publikovanje.

- Od stupanja na snagu Zakona o odbrani BiH nije sačinjen pravni akt kojim bi bilo okončano raspolaganje imovinskim pravima između bivših entitetskih ministarstava odbrane i Ministarstva odbrane BiH. Na snazi je član 74. Zakona o odbrani BiH, koji zabranjuje bilo kakvo raspolaganje imovinom, odnosno arhivom, spisima i drugim dokumentima čiji su stvaraoci prijašnja entitetska ministarstva i vojske, a zatečeni su u vojnim objektima 1. januara 2006. godine - ističu u Ministarstvu odbrane BiH.

Podsjetili su da radna grupa, u kojoj je trebalo da budu predstavnici vlada entiteta i Brčko distrikta, sa zadatkom da izradi sporazum o konačnom raspolaganju arhivom, spisima i drugim dokumentima, koji će i dalje služiti za potrebe odbrane, nije konstituisana zbog problema organizacione prirode.

Savjet ministara BiH i entitetske vlade su još 2008. godine zaključile sporazum o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini, koja će i dalje služiti u odbrambene svrhe. Prema tom sporazumu, status arhive treba da bude naknadno regulisan aneksom sporazuma. Vlada RS je još u martu 2012. godine potpisala rješenje kojim daje saglasnost na aneks sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koji definiše status arhive Vojske RS, ali on nikada nije realizovan. Prema tom aneksu, arhive prelaze u posjed entitetskih vlada, ali još se čekaju iste odluke Savjeta ministara BiH i Vlade FBiH.

Vlada RS je 18. januara 2007. godine donijela i zaključak prema kojem arhivska građa Ministarstva odbrane i Glavnog štaba Vojske RS treba da bude predata Srpskoj. Na osnovu sličnih akata, koje je usvojila Vlada FBiH, omogućen je pristup FBiH arhivi bivšeg Federalnog ministarstva odbrane, odnosno ratnoj arhivi bivše Armije RBiH i one su u posjedu Arhiva i Vlade FBiH. Dok FBiH ima nesmetan pristup arhivi, Ministarstvo odbrane BiH nastavlja raniju praksu kad je u pitanju pristup arhivi Vojske RS ne dozvoljavajući da se ona koristi čak ni u naučnoistraživačke svrhe.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da suština tog problema nije u javnoj dostupnosti arhive, nego u vlasništvu nad njom.

- Mi insistiramo da bude riješeno pitanje vlasništva. To je arhiva Vojske RS, a sve što je nastalo do formiranja Oružanih snaga BiH 2006. godine pripada institucijama RS. Potpuno je jasno da će ona biti dostupna naučnim radnicima i istraživačima u skladu sa zakonom o arhivskoj djelatnosti zavisno od proteka vremena. Međutim, sada je problem što ta arhiva nije dostupna timovima odbrane u sudskim procesima. Istovremeno, paradoks je da je dostupna timovima tužilaštava - pojasnio je Kojić i dodao da se iza toga krije namjera da bude onemogućen pristup arhivi do kraja suđenja komandantu Glavnog štaba Vojske RS generalu Ratku Mladiću i bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana