Arapski učenici prizivaju rat zbog radikalnog imama

Goran Maunaga
Arapski učenici prizivaju rat zbog radikalnog imama

Banjaluka - Bivši studenti egipatsko-saudijskog univerziteta Al-Azhar iz BiH stali su u zaštitu radikalnog imama sarajevske džamije Kralja Fahda Nezima Halilovića Muderisa pozivajući na rat i iznoseći kao i Muderis niz lažnih podataka o ratnom periodu u BiH.

Muderis, koji je u nekoliko navrata pozivao teroriste da napadnu RS, poručio je u posljednjoj hutbi o kojoj je pisao "Glas Srpske" da je obnova tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid stroga obaveza i iznio niz lažnih podataka o stradanju Bošnjaka u posljednjem ratu u BiH i kroz istoriju. Ustvrdio je i da su Bošnjaci u posljednjih nekoliko vijekova preživjeli od komšija 11 agresija u kojima je počinjeno 11 genocida.

Hutba je naišla na osudu u RS i dijelu naučne zajednice u FBiH čiji su se predstavnici bavili istraživanjem ratnih stradanja, ali su se na sceni pojavili i njegovi zaštitnici. U saopštenju Unije alumnista Al-Azhara iz BiH, koje je potpisao predsjednik Hasib Hadžić,  navedeno je da su ga uputili zbog napada medija iz RS i Srbije na Muderisa.

- Poručujemo medijima i zemljama koje stoje iza agresije ili planiraju i dvanaestu agresiju na našu domovinu i narod da je danas mnogo veći broj golobradih mladića koji su spremni da brane svoju domovinu. Ovoga puta nisu bosonogi i praznih ruku, bilo sa ahmedijama na glavi ili perom u ruci, bilo kojim sredstvom, legalnim i legitimnim, u miru kakav jeste, staće iza svoga komandanta i svakog drugog heroja ove zemlje - naveli su bivši studenti tog univerziteta.

Istakli su da je Muderis, pored toga što je vjerski službenik, jedan od heroja odbrane svoje zemlje od agresora.

- U ratu je skinuo ahmediju sa glave i uzeo oružje u ruke, a u miru nastavio borbu i odbranu svoje časti, zemlje i naroda, iznoseći istinu i činjenice. Stidjeli bismo se da nemamo heroja poput Muderisa i da za patrijarha imamo Irineja koji i danas u Banjaluci poručuje da je RS srpsko nacionalno i duhovno biće i da nije slučajno nastala, već je djelo Božije - navode alumnisti Al-Azhara.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da je Tužilaštvo BiH trebalo da reaguje još kada je Muderis 10. jula 2015. godine, dan prije komemoracije u Potočarima kod Srebrenice na kojoj je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, uputio hutbu u kojoj je prizivao Alahovo prokletstvo na zločince i njihove pomagače, na lobiste protiv rezolucije o Srebrenici i izlobirane.

- Time je dodatno radikalizovao ljude koji slijede njegove ideje i nije čudo da je došlo do napada. Podrška alumnista Al-Azhara dodatni je razlog da bude ispitan Muderisov ideološki rad. Moglo bi se očekivati da se oglasi i Islamska zajednica, ali njeni predstavnici ćute - rekao je Ćeranić.

On je rekao da je Al-Azhar univerzitet smješten u Kairu i da je jedan od njegovih glavnih finansijera Saudijska Arabija.

- Pomogli su ga sa više od milijardu dolara. Tu se školuju lideri Muslimanskog bratstva koje će SAD vjerovatno staviti na listu terorističkih organizacija. To što je Muderisa podržao Alumni klub tog univerziteta samo je prilog dokazima o njihovom načinu djelovanja i o dubljim vezama Muderisa sa Muslimanskim bratstvom sa čijim pripadnicima, i uz njihov pozdrav sa četiri prsta, se fotografisao i lider SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović - kaže Ćeranić.

Stipendije

Univerzitet Al-Azhar već godinama stipendira desetine studenata iz BiH. U akademskoj 2015/16. godini stipendirana su 23 studenta, a odlazili su i na školovanje u Kairo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana