Akcize pred usvajanjem

Željka Domazet
Akcize pred usvajanjem

Sarajevo - Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je juče modifikovani prijedlog izmjena Zakona o akcizama BiH i prateće zakone.

Delegati su usvojili i zaključak kojim je Predstavničkom domu Parlamenta BiH predloženo da ovaj set zakona razmatra po hitnoj proceduri. Protiv je glasao jedino Mario Karamatić iz HSS-a, dok je 11 delegata bilo „za“. Delegati Darko Babalj iz SDS-a, Ognjen Tadić iz Narodne stranke i Sifet Podžić DF-a, koji su protiv ovih zakonskih rješenja, nisu došli na sjednicu.

Rasplet u Domu naroda nagovijestio je pozitivan ishod i u Predstavničkom domu. Delegat Martin Raguž iz HDZ-a 1990 glasao je za, a ako bi ga slijedila i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Dijana Zelenika, koja je ranije bila uzdržana, zakoni će proći i u tom domu. Zakoni bi se mogli naći pred poslanicima već 15. decembra.

Raguž je istakao da će HDZ 1990 ovog puta podržati zakone, s obzirom na to da su se svi obavezali potpisavši reformsku agendu.

- Nadam se da će ovim konačno krenuti napredak u izgradnji putne infrastrukture. Tražićemo svakog mjeseca izvještaj o tome šta je urađeno - rekao je Raguž.

Ključna izmjena u odnosu na dosadašnja rješenja je da neće biti povećanja akciza na gorivo, osim na biogoriva i biotečnosti, nego će za 15 feninga porasti putarina. U prijedlozima koji su ranije četiri puta pali u Predstavničkom domu bilo je predviđeno da akcize na naftu i naftne derivate, biogorivo i biotečnost budu povećane za 15 feninga po litru. U obje varijante predviđeno je da prikupljeni novac bude korišćen isključivo za izgradnju autoputeva i puteva.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je zadovoljstvo usvajanjem zakona u Domu naroda.

- Ovo je rezultat konsenzusa. Ono što je smatrano nejasnim je pojašnjeno. Biće otvoren račun kod Centralne banke BiH na koji će se slivati ovi prihodi i biće distribuisani u skladu sa ovim zakonima. Najvažnije je da će usvajanjem zakona i u Predstavničkom domu biti deblokirano 528 miliona evra  ugovorenih s kreditorima za izgradnju puteva. Biće deblokirani i grantovi koji su obezbijeđeni kroz pristupanje BiH Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope - rekao je Bevanda.

Delegat Sredoje Nović iz SNSD-a naglasio je da je na akcizama potrošeno previše vremena i da je bilo i suviše politiziranja.

- Ne može se ni procijeniti koliko je novca do sada izgubljeno i nevjerovatno je da nije iznesen ozbiljan razlog za neusvajanje ovih zakona. Pokazalo se da bez opozicije nijedan od ovih zakona ne bi bio usvojen - rekao je Nović.

Delegat Fahrudin Radončić iz SBB-a rekao je da je tražena garancija Savjeta ministara da obezbijedi transparentnost.

- Traženo je da novac ne nestane kao prethodnih osam milijardi maraka na nepoznat način nego da bude trošen na gradnju puteva. Taj zahtjev je ispunjen i mi smo zato podržali set zakona - rekao je Radončić.

Karamatić je kazao da je čuo mnogo toga o ovim zakonima, pa i da će dovesti do povećanja nataliteta.

  • Kakvu poruku šaljete narodu u BiH? Možete se, da ne kažem šta, usvajanjem ovog zakona - rekao je Karamatić.

Nezakonitosti u OBA i komisiji

Dom naroda usvojio je zaključak Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH u kojem je navedeno da je ta komisija odredila da zamjenik predsjedavajućeg Bariša Čolak na 60 dana popuni upražnjeno mjesto predsjedavajućeg sa kojeg je razriješen Nikola Špirić iz SNSD-a.

Usvojen je i zaključak koji je predložio delegat Dragutin Rodić iz DNS-a da komisija ne radi u skladu sa Zakonom o OBA kada je riječ o članovima. Sredoje Nović je kazao da je Predstavnički dom Parlamenta BiH izvršio pravno nasilje jer je na inicijativu SDS-a smijenjen Špirić.

- Zakon o OBA propisuje da u komisiji moraju biti proporcionalno zastupljene sve političke stranke, a na njenom čelu neko iz opozicione stranke - rekao je Nović.

Fahrudin Radončić je istakao da bi Srbin iz opozicije trebalo da bude predsjedavajući jer je direktor OBA Bošnjak.

- OBA ima ozbiljne devijacije, bavi se nezakonitim praćenjem ljudi, kompromitacijom, dijeljenjem nezakonitih, nelegalnih i falsifikovanih dosijea i radi za potrebe samo jednog čovjeka ili jednog bračnog para - rekao je Radončić.

Delegati su usvojili i izmjene zakona kojim je predviđeno ukidanje privilegije da vozila funkcionera imaju pravo prvenstva u odnosu na hitnu pomoć i vatrogasce.

Glasanje u Domu naroda

11 za (3 SDA, 3 HDZ BiH, 2 SNSD, 1 DNS, 1 SBB, 1 HDZ 1990)

1 protiv (HSS)

3 odsutna (1 SDS, 1 Narodna stranka, 1 DF)

Moguće glasanje u Predstavničkom domu

22 za (7 SDA, 6 SNSD, 4 HDZ, 4 SBB, 1 HDZ 1990)

18 protiv (6 Savez za promjene, 5 DF, 3 Nezavisni blok, 3 SDP i 1 BPS)

2 neizvjesna - 1 A-SDA, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana