Podrška zatvorenim izbornim listama

Miroslav Filipović
Podrška zatvorenim izbornim listama

BANjA LUKA - Lideri SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić juče su na sastanku u Banjoj Luci podržali izmjene Izbornog zakona BiH koje podrazumijevaju uvođenje zatvorenih lista, dok o prijedlogu za povećanje izbornog cenzusa sa tri na pet odsto nisu donijeli konačan zaključak.

Dodik je rekao da je stav vladajuće koalicije u RS da zatvorene liste ne bi trebalo da budu problem, jer doprinose stabilizaciji i ozbiljnosti političke scene i partija.

- Zatvorene liste nisu mimo demokratskih procedura. Neke evropske zemlje takođe imaju zatvorene izborne liste - kazao je Dodik. Dodao je da su na sastanku razmatrani stavovi i za i protiv povećanja cenzusa i da će se razgovori o tome nastaviti.

- Povećanje cenzusa doprinijelo bi stabilizaciji političke strukture - istakao je Dodik.

Pavić je izjavio da za ove tri partije nije bitno da li je cenzus tri ili pet odsto, ali da o ovom prijedlogu treba dodatno razmisliti.

- DNS je imao 6,58 odsto glasova na posljednjim izborima, ali mi smatramo da bi brojne partije otpale povećanjem cenzusa čime bi brojni građani ostali bez svojih predstavnika u vlasti - rekao je Pavić.

Đokić je ocijenio prihvatljivim cenzus od pet odsto, jer bi to bila "dodatna motivacija za političke subjekte".

- Ima i drugačijih razmišljanja kod drugih partija i ne bismo željeli da po svaku cijenu insistiramo na svom mišljenju, bez obzira na to što imamo većinu. Želimo razviti demokratsku diskusiju i vidjeti šta i drugi žele, ali smo spremni to da podržimo - naveo je Đokić.

Izborni cenzus u Srbiji i Hrvatskoj je pet odsto.

Govoreći o inicijativi vlasti RS za održavanje referenduma u vezi s nametanjem odluka visokog predstavnika, Pavić je rekao da je stav vladajuće koalicije u RS da će referendum biti održan i da nema razloga da ga ne bude.

- Prvo će biti usvojen zakon o referendumu, a potom i referendum o najvažnijim i najvitalnijim pitanjima RS, a ne o nekim sporednim pitanjima kako su neki mislili - rekao je Pavić.

Dodik, Pavić i Đokić su se dogovorili o nastavku međustranačke saradnje na sljedećim izborima.

- Mi potvrđujemo našu saradnju i na sljedećim izborima, koji će se održati u oktobru, i to tako što ćemo imati zajedničke kandidate za nosioce pojedinačnih funkcija, dok će svaka od stranaka imati posebne liste za skupštine RS i BiH, rekao je Dodik poslije sastanka.

Lideri vladajuće koalicije SNSD-a, DNS-a i SP-a veruju da će u nedjelju dobiti još jednu podršku građana u Bileći, gdje se održavaju vanredni izbori za načelnika opštine.

Izbor patrijarha

Dodik, Pavić i Đokić izrazili su želju da se izbor patrijarha Srpske pravoslavne crkve obavi na način da se vodi računa o tome da su poslovi Crkve i države odvojeni.

- Dijeleći osjećanja građana pravoslavne vjeroispovijesti sa kojima se svakodnevno srećemo, želimo da se taj izbor obavi na način da se očuvaju potpuno jedinstvo i stabilnost unutar SPC - rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana