Подршка затвореним изборним листама

Мирослав Филиповић
Подршка затвореним изборним листама

БAЊA ЛУКA - Лидери СНСД-а Милорад Додик, ДНС-а Марко Павић и СП-а Петар Ђокић јуче су на састанку у Бањој Луци подржали измјене Изборног закона БиХ које подразумијевају увођење затворених листа, док о приједлогу за повећање изборног цензуса са три на пет одсто нису донијели коначан закључак.

Додик је рекао да је став владајуће коалиције у РС да затворене листе не би требало да буду проблем, јер доприносе стабилизацији и озбиљности политичке сцене и партија.

- Затворене листе нису мимо демократских процедура. Неке европске земље такође имају затворене изборне листе - казао је Додик. Додао је да су на састанку разматрани ставови и за и против повећања цензуса и да ће се разговори о томе наставити.

- Повећање цензуса допринијело би стабилизацији политичке структуре - истакао је Додик.

Павић је изјавио да за ове три партије није битно да ли је цензус три или пет одсто, али да о овом приједлогу треба додатно размислити.

- ДНС је имао 6,58 одсто гласова на посљедњим изборима, али ми сматрамо да би бројне партије отпале повећањем цензуса чиме би бројни грађани остали без својих представника у власти - рекао је Павић.

Ђокић је оцијенио прихватљивим цензус од пет одсто, јер би то била "додатна мотивација за политичке субјекте".

- Има и другачијих размишљања код других партија и не бисмо жељели да по сваку цијену инсистирамо на свом мишљењу, без обзира на то што имамо већину. Желимо развити демократску дискусију и видјети шта и други желе, али смо спремни то да подржимо - навео је Ђокић.

Изборни цензус у Србији и Хрватској је пет одсто.

Говорећи о иницијативи власти РС за одржавање референдума у вези с наметањем одлука високог представника, Павић је рекао да је став владајуће коалиције у РС да ће референдум бити одржан и да нема разлога да га не буде.

- Прво ће бити усвојен закон о референдуму, а потом и референдум о најважнијим и највиталнијим питањима РС, а не о неким споредним питањима како су неки мислили - рекао је Павић.

Додик, Павић и Ђокић су се договорили о наставку међустраначке сарадње на сљедећим изборима.

- Ми потврђујемо нашу сарадњу и на сљедећим изборима, који ће се одржати у октобру, и то тако што ћемо имати заједничке кандидате за носиоце појединачних функција, док ће свака од странака имати посебне листе за скупштине РС и БиХ, рекао је Додик послије састанка.

Лидери владајуће коалиције СНСД-а, ДНС-а и СП-а верују да ће у недјељу добити још једну подршку грађана у Билећи, гдје се одржавају ванредни избори за начелника општине.

Избор патријарха

Додик, Павић и Ђокић изразили су жељу да се избор патријарха Српске православне цркве обави на начин да се води рачуна о томе да су послови Цркве и државе одвојени.

- Дијелећи осјећања грађана православне вјероисповијести са којима се свакодневно срећемо, желимо да се тај избор обави на начин да се очувају потпуно јединство и стабилност унутар СПЦ - рекао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана