Izrabljivanjem radnika zgrnuli 5,9 miliona KM

Nebojša Tomašević
Izrabljivanjem radnika zgrnuli 5,9 miliona KM

Sarajevo - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 13 osoba koje tereti da su više od 600 ljudi na prevaru uputili na rad u Azerbejdžan, gdje su ih držali u nečovječnim uslovima i bez plata čime su zaradili oko 5,9 miliona maraka.

Tužilaštvo je u petak saopštilo da optužene tereti za organizovani kriminal, trgovinu ljudima i radnu eksploataciju više od 600 ljudi. Među optuženima su i odranije poznati policiji braća Božo (54) i Milan Vučenović (52) iz Banjaluke, odnosno Gradiške. Tužilaštvo BiH optužilo je i Sašu Lipovca (44) iz Nove Gradiške u Hrvatskoj, koji je državljanin BiH, Safeta Turanovića (42) i Rasima Turanovića (47) iz Jajca, te Nenada Tatića (32), Slavišu Kojića (37) i Zorana Dmitrovića (52) iz Gradiške. Optuženi su i Zoran Kalajdžić (43), Novak Ćirić (34), Nedeljko Vučenović (25), Miroslav Vučenović (52) i Rade Ljubičić (42) iz Gradiške.

Njima se na teret stavlja da su iskoristili težak finansijski položaj i ugroženu egzistenciju više od 600 radnika iz BiH, Srbije i Makedonije te su od 2007. do 2009, organizovali njihove odlaske na navodni rad u Azerbejdžan.

- Po vrbovanju i dolasku u stranu zemlju, radnici su držani u nečovječnim uslovima i neadekvatnim smještajnim prostorima, uz uskraćivanje plaćanja dogovorenih naknada za rad i novčana kažnjavanja. Radnici su tjerani da rade prekovremeno bez mogućnosti odbijanja takvog rada - navodi se u optužnici.

Dodaje se da su radnicima po dolasku u Azerbejdžan oduzimani pasoši te da su držani u potpunoj zavisnosti od optuženih, jer nisu imali sredstava za život. Radnicima je ograničena sloboda kretanja i mogućnost povratka u BiH. Na ovaj način, optuženi su eksploatišući žrtve ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima.

- Novac zarađen od eksploatacije radnika su držali na više računa u nekoliko država - navodi se u optužnici i dodaje da će Tužilaštvo tokom postupka tražiti oduzimanje nezakonito stečene koristi.

"Glas Srpske" objavio je još 2009. godine da je radnike u Azerbejdžan vodila firma "Serbaz" čiji je vlasnik Milan Vučenović. Više stotina radnika iz BiH je poslato na rad u Baku i Mingečaviru, ali niko od njih nije dobio isplatu za 130 radnih dana, a poslodavci su im odmah po dolasku oduzeli pasoše. Radnici su mjesecima držani kao zarobljenici, a živjeli su i radili u ropskim uslovima. Oko "domova" u kojima su bili smješteni bila je naoružana straža, kupanje je bilo zabranjeno do 21 čas, a poslije obično nije bilo vode za tuširanje. Na kraju im je bilo zabranjeno da izlaze.

Radno vrijeme nije postojalo, nekada su radili 12, nekad 15 časova na gradilištu, a u jednom periodu morali su da rade neprekidno po 36 časova. Jedan od njih Nebojša Kasagić iz Gradiške je tamo i umro. Radnici su plaćali i enormne kazne za "prekršaje" poput nenamještanja kreveta.

"Serbaz" je u Azerbejdžanu poslovao godinama, ali je kasnije, zbog nekvalitetno obavljenog posla, Vlada Azerbejdžana prestala da plaća radove. Kompanija "Serbaz" nije bila registrovana ni u BiH, ni u Srbiji. "Slučaj Azerbejdžan" nalazi se i u sudu u Strazburu.

Protiv Bože i Milana Vučenovića Ministarstvo unutrašnjih poslova RS ranije je podnijelo izvještaj zbog trgovine ljudima, eksploatacije radnika i pranja novca. Na zahtjev MUP-a RS Osnovni sud u Trebinju im je u junu prošle godine blokirao imovinu vrijednu oko 6,5 miliona maraka. Na teritoriji RS blokirana im je imovina vrijedna oko pet miliona, a u Crnoj Gori oko 1,5 miliona KM.

Oni su pranjem novca stekli protivpravnu imovinsku korist od oko 13,5 miliona maraka. Osumnjičeni su da su zajedno sa bratom Sašom Vučenovićem novac prebacivali na svoje devizne račune otvorene u trebinjskoj filijali Nove banke na koje je uplaćeno 8,19 miliona maraka. Zatim su se putem daljih novčanih transakcija integrisali u privredni sistem RS. Novac su prebacivali na transakcione račune otvorene kod više fizičkih i pravnih lica.

Vučenovići su vlasnici Planinskog dobra i Ugostiteljskog preduzeća "Gacko". Tu imovinu prebacivali su na sebe kao fizička lica da bi završili krug pranja novca. Braća Vučenović osumnjičeni su i da su raskrčmili i uništili preduzeća u Hercegovini, a radnicima su ostali dužni i po 18 plata i doprinose.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana