Израбљивањем радника згрнули 5,9 милиона КМ

Небојша Томашевић
Израбљивањем радника згрнули 5,9 милиона КМ

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 13 особа које терети да су више од 600 људи на превару упутили на рад у Азербејџан, гдје су их држали у нечовјечним условима и без плата чиме су зарадили око 5,9 милиона марака.

Тужилаштво је у петак саопштило да оптужене терети за организовани криминал, трговину људима и радну експлоатацију више од 600 људи. Међу оптуженима су и одраније познати полицији браћа Божо (54) и Милан Вученовић (52) из Бањалуке, односно Градишке. Тужилаштво БиХ оптужило је и Сашу Липовца (44) из Нове Градишке у Хрватској, који је држављанин БиХ, Сафета Турановића (42) и Расима Турановића (47) из Јајца, те Ненада Татића (32), Славишу Којића (37) и Зорана Дмитровића (52) из Градишке. Оптужени су и Зоран Калајџић (43), Новак Ћирић (34), Недељко Вученовић (25), Мирослав Вученовић (52) и Раде Љубичић (42) из Градишке.

Њима се на терет ставља да су искористили тежак финансијски положај и угрожену егзистенцију више од 600 радника из БиХ, Србије и Македоније те су од 2007. до 2009, организовали њихове одласке на наводни рад у Азербејџан.

- По врбовању и доласку у страну земљу, радници су држани у нечовјечним условима и неадекватним смјештајним просторима, уз ускраћивање плаћања договорених накнада за рад и новчана кажњавања. Радници су тјерани да раде прековремено без могућности одбијања таквог рада - наводи се у оптужници.

Додаје се да су радницима по доласку у Азербејџан одузимани пасоши те да су држани у потпуној зависности од оптужених, јер нису имали средстава за живот. Радницима је ограничена слобода кретања и могућност повратка у БиХ. На овај начин, оптужени су експлоатишући жртве остварили незакониту имовинску корист у вишемилионским износима.

- Новац зарађен од експлоатације радника су држали на више рачуна у неколико држава - наводи се у оптужници и додаје да ће Тужилаштво током поступка тражити одузимање незаконито стечене користи.

"Глас Српске" објавио је још 2009. године да је раднике у Азербејџан водила фирма "Сербаз" чији је власник Милан Вученовић. Више стотина радника из БиХ је послато на рад у Баку и Мингечавиру, али нико од њих није добио исплату за 130 радних дана, а послодавци су им одмах по доласку одузели пасоше. Радници су мјесецима држани као заробљеници, а живјели су и радили у ропским условима. Око "домова" у којима су били смјештени била је наоружана стража, купање је било забрањено до 21 час, а послије обично није било воде за туширање. На крају им је било забрањено да излазе.

Радно вријеме није постојало, некада су радили 12, некад 15 часова на градилишту, а у једном периоду морали су да раде непрекидно по 36 часова. Један од њих Небојша Касагић из Градишке је тамо и умро. Радници су плаћали и енормне казне за "прекршаје" попут ненамјештања кревета.

"Сербаз" је у Азербејџану пословао годинама, али је касније, због неквалитетно обављеног посла, Влада Азербејџана престала да плаћа радове. Компанија "Сербаз" није била регистрована ни у БиХ, ни у Србији. "Случај Азербејџан" налази се и у суду у Стразбуру.

Против Боже и Милана Вученовића Министарство унутрашњих послова РС раније је поднијело извјештај због трговине људима, експлоатације радника и прања новца. На захтјев МУП-а РС Основни суд у Требињу им је у јуну прошле године блокирао имовину вриједну око 6,5 милиона марака. На територији РС блокирана им је имовина вриједна око пет милиона, а у Црној Гори око 1,5 милиона КМ.

Они су прањем новца стекли противправну имовинску корист од око 13,5 милиона марака. Осумњичени су да су заједно са братом Сашом Вученовићем новац пребацивали на своје девизне рачуне отворене у требињској филијали Нове банке на које је уплаћено 8,19 милиона марака. Затим су се путем даљих новчаних трансакција интегрисали у привредни систем РС. Новац су пребацивали на трансакционе рачуне отворене код више физичких и правних лица.

Вученовићи су власници Планинског добра и Угоститељског предузећа "Гацко". Ту имовину пребацивали су на себе као физичка лица да би завршили круг прања новца. Браћа Вученовић осумњичени су и да су раскрчмили и уништили предузећа у Херцеговини, а радницима су остали дужни и по 18 плата и доприносе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана