Ukrajinska Ambasada u Stokholmu može da regrutuje švedske državljane za rat

Tanjug
Ukrajinska Ambasada u Stokholmu može da regrutuje švedske državljane za rat

MOSKVA- Ukrajinska Ambasada u Stokholmu može da regrutuje Šveđane za učešće u sukobu u Ukrajini, jer to nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, izjavio je za RIA Novosti portparol švedskog ministarstva spoljnih poslova Tumas Vanesk.

Vojni ekspert, bivši oficir specijalne službe, penzionisani pukovnik Bahtijer Rahmonov, rekao je nedavno da je regrutovanje ubica za teroristički napad u koncertnoj dvorani Krokus siti u blizini Moskve obavljeno preko ambasade Ukrajine u Tadžikistanu.

"Odbrana teritorijalnog integriteta Ukrajine u skladu je sa međunarodnim pravom. Učešće švedskih državljana u odbrani Ukrajine nije protivzakonito", rekao je on.

Prema njegovim riječima, nekoliko nedjelja prije terorističkog napada na sajtu Ambasade su se pojavile informacije o pozivanju stranaca u takozvanu "Međunarodnu legiju".

Informacije o tome nalaze se i na sajtu ukrajinske Ambasade u Stokholmu.    

Sličan link se može naći i na sajtovima drugih ambasada postsovjetskih republika: u Letoniji , Finskoj, Islandu, SAD, Poljskoj, Grčkoj, Francuskoj, Belgiji, Danskoj i Litvaniji.

Švedska je među zemljama čije su ambasade na svom sajtu postavile upozorenje o riziku od terorističkih napada u Moskvi.

Direktor Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov rekao je u utorak da je, prema informacijama te bezbjednosne agencije, Kijev direktno povezan sa organizacijom terorističkog napada islamista. Osim toga, zapadne obavještajne agencije su doprinijele pripremi napada.

Kako je naveo, ruske specijalne službe smatraju da iza terorističkog napada stoje SAD, Velika Britanija i Ukrajina. Bortnikov je pojasnio da naručilac još nije identifikovan, ali FSB vidi ko je organizovao napad i regrutovao počinioce.

On je objasnio da je teroristički napad bio od koristi zapadnim obaveštajnim službama i Ukrajini kako bi se uzdrmala situacija u Rusiji i posijala panika u društvu.

Bortnikov je takođe ukazao da su militanti htjeli da pobjegnu na teritoriju susjedne zemlje, gdje bi bili dočekani "kao heroji".

U napadu na koncertnu dvoranu Krokus siti u Krasnogorsku kod Moskve  22. marta uveče poginule su 143 osobe, a povrijeđeno više od 180. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana