Украјинска Амбасада у Стокхолму може да регрутује шведске држављане за рат

Танјуг
Украјинска Амбасада у Стокхолму може да регрутује шведске држављане за рат

МОСКВА- Украјинска Амбасада у Стокхолму може да регрутује Швеђане за учешће у сукобу у Украјини, јер то није у супротности са међународним правом, изјавио је за РИА Новости портпарол шведског министарства спољних послова Тумас Ванеск.

Војни експерт, бивши официр специјалне службе, пензионисани пуковник Бахтијер Рахмонов, рекао је недавно да је регрутовање убица за терористички напад у концертној дворани Крокус сити у близини Москве обављено преко амбасаде Украјине у Таџикистану.

"Одбрана територијалног интегритета Украјине у складу је са међународним правом. Учешће шведских држављана у одбрани Украјине није противзаконито", рекао је он.

Према његовим ријечима, неколико недјеља прије терористичког напада на сајту Амбасаде су се појавиле информације о позивању странаца у такозвану "Међународну легију".

Информације о томе налазе се и на сајту украјинске Амбасаде у Стокхолму.    

Сличан линк се може наћи и на сајтовима других амбасада постсовјетских република: у Летонији , Финској, Исланду, САД, Пољској, Грчкој, Француској, Белгији, Данској и Литванији.

Шведска је међу земљама чије су амбасаде на свом сајту поставиле упозорење о ризику од терористичких напада у Москви.

Директор Федералне службе безбједности (ФСБ) Александар Бортников рекао је у уторак да је, према информацијама те безбједносне агенције, Кијев директно повезан са организацијом терористичког напада исламиста. Осим тога, западне обавјештајне агенције су допринијеле припреми напада.

Како је навео, руске специјалне службе сматрају да иза терористичког напада стоје САД, Велика Британија и Украјина. Бортников је појаснио да наручилац још није идентификован, али ФСБ види ко је организовао напад и регрутовао починиоце.

Он је објаснио да је терористички напад био од користи западним обавештајним службама и Украјини како би се уздрмала ситуација у Русији и посијала паника у друштву.

Бортников је такође указао да су милитанти хтјели да побјегну на територију сусједне земље, гдје би били дочекани "као хероји".

У нападу на концертну дворану Крокус сити у Красногорску код Москве  22. марта увече погинуле су 143 особе, а повријеђено више од 180. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана