Švedska: Greti Tunberg i grupi Aurora dozvoljeno da nastave sa tužbom

Tanjug
Švedska: Greti Tunberg i grupi Aurora dozvoljeno da nastave sa tužbom

ŠTOKHOLM - Švedski sud danas je Greti Tunberg i 600 drugih aktivista koji se bore protiv klimatskih promjena odobrio da nastave sa grupnom tužbom protiv švedske vlade zbog ''nedovoljne klimatske politike''.

Tunberg i još 600 drugih aktivista iz grupe Aurora tužili su švedsku državu prošlog novembra, navodeći da mora da ona mora da učini mnogo više da ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa kako bi ispunila standard Evropske konvencije o ljudskim pravima, prenosi Rojters.

Švedska država ima tri mjeseca da odgovori na tužbu prije nego što slučaj može da se sasluša ili riješi u pisanoj formi, saopšeno je iz suda.

Grupa Aurora traži da sud donese presudu da je Švedska trebalo da smanji emisije ugljen-dioksida između 6,5 i 9,4 miliona tona godišnje, počevši od 2019.

''Zdravlje i budućnost planete, a i naše, direktno zavise od toga da li će ili ne naši političari prepoznati ozbiljnost klimatske krize, tako da Aurora želi da učini sve što je u našoj moći da vas na to natjera'', navela je grupa u otvorenom pismu švedskoj vladi prošle godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da ''klimatska tempirana bomba otkucava'' i pozvao bogate nacije da što prije smanje emisije štetnih gasova nakon što je u poslednjim naučnim procjenama saopšteno da je ostalo ''malo vremena za gubljenje u borbi protiv klimatskih promjena''.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana