Шведска: Грети Тунберг и групи Аурора дозвољено да наставе са тужбом

Танјуг
Шведска: Грети Тунберг и групи Аурора дозвољено да наставе са тужбом

ШТОКХОЛМ - Шведски суд данас је Грети Тунберг и 600 других активиста који се боре против климатских промјена одобрио да наставе са групном тужбом против шведске владе због ''недовољне климатске политике''.

Тунберг и још 600 других активиста из групе Аурора тужили су шведску државу прошлог новембра, наводећи да мора да она мора да учини много више да ограничи глобално загријавање на 1,5 степени Целзијуса како би испунила стандард Европске конвенције о људским правима, преноси Ројтерс.

Шведска држава има три мјесеца да одговори на тужбу прије него што случај може да се саслуша или ријеши у писаној форми, саопшено је из суда.

Група Аурора тражи да суд донесе пресуду да је Шведска требало да смањи емисије угљен-диоксида између 6,5 и 9,4 милиона тона годишње, почевши од 2019.

''Здравље и будућност планете, а и наше, директно зависе од тога да ли ће или не наши политичари препознати озбиљност климатске кризе, тако да Аурора жели да учини све што је у нашој моћи да вас на то натјера'', навела је група у отвореном писму шведској влади прошле године.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је да ''климатска темпирана бомба откуцава'' и позвао богате нације да што прије смање емисије штетних гасова након што је у последњим научним процјенама саопштено да је остало ''мало времена за губљење у борби против климатских промјена''.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана