Sukob u Ukrajini: DNR organizuje međunarodni tribunal ukrajinskim militantima

GS
Sukob u Ukrajini: DNR organizuje međunarodni tribunal ukrajinskim militantima

MOSKVA/KIJEV - Sukob u Ukrajini ušao je u 98. dan.

22:12 - Danci većinski za snažnije vojne veze sa EU

Nakon današnjeg referenduma sve ukazuje na to da je Danska spremna da se pridruži odbrambenoj politici Evropske unije i produbi vojne veze kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, pokazuju rezultati ankete javnog emitera DR.

U anketi objavljenoj posle zatvaranja biračkih mesta navodi se da 69 odsto Danaca koji su izašli na referendum podržava zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku EU, prenosi Rojters.

Protiv je bio 31 odsto ispitanih birača, pokazuju rezultat ankete DR.

21:42 - Stoltenberg: Rat u Ukrajini završiće se za pregovaračkim stolom

Rat u Ukrajini će se definitivno završiti za pregovaračkim stolom, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Ratovi su nepredvidivi, ali mogli smo da predvidimo šta se sada dešava. Svi ratovi se u nekom trenutku završavaju za pregovaračkim stolom. I ovaj rat će se završiti za pregovaračkim stolom”, rekao je Stoltenberg.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a je napomenuo da to u potpunosti zavisi od situacije na ratištu.

21:10 - Ukrajina: Rusi su zauzeli istočni dio Severodonjecka

Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage danas bezuspješno pokušale da napreduju na nekoliko frontova, ali su naišle na otpor i povukle se.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da Rusi “nastavljaju da napadaju Severodonjeck i uspostavljaju kontrolu nad istočnim dijelom grada”.

20:41 - Gajdaj: Civili u skloništu sa opasnim hemikalijama

Jedan broj civila se krije od ruskog granatiranja ispod hemijske fabrike u ukrajinskom gradu Severodonjecku, a moguće je da u tom objektu još uvek ima zaliha opasnih hemikalija, rekao je danas regionalni guverner Sergej Gajdaj.

'Tamo ima civila u skloništima za bombe, i to dosta njih, ali to neće biti drugi Azovstalj jer je ta (fabrika) imala ogroman podzemni grad kakvog nema ovde u Azotu”, rekao je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

20:01 - SAD šalju mobilne raketne sisteme Ukrajini

Predsjednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da će se u novom paketu naoružanja za Ukrajinu naći i mobilni artiljerijski raketni sistemi. Opširnije na linku.

19:15 - DNR pozvala predstavnike evropskih zemalja na sud ukrajinskim nacistima

Predstavnici evropskih zemalja mogli bi da budu sudije u međunarodnom tribunalu nad ukrajinskim militantima, pozivi su poslati, izjavila je za Sputnjik predsednica komiteta za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog saveta DNR Jelena Šiškina.

"U ovom trenutku Generalno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike, relevantna ministarstva i resori Ruske Federacije zajednički razvijaju povelju. Uskoro ćemo je vidjeti. Pošto je to međunarodni tribunal, nije vezan za zakonodavstvo nacionalne jurisdikcije. Zbog toga će prema povelji, naravno, sastav sudija biti međunarodni. Vidjećemo ko će to biti. Uputili smo pozive raznim državama, uključujući i Evropi. Ko se odazove i ne uplaši da se otvoreno suprotstavi nacizmu koji cveta na teritoriji države Ukrajine, vidjećemo i, možda, njihovi predstavnici postanu dio međunarodnog tribunala", objasnila je Šiškina.

19:00 - DNR: Ukrajinske snage ispalile su više od 300 granata

U poslednja 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 300 granata i mina iz raketnih sistema „Uragan" i „Grad" kalibra 152 i 122mm i minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađana su područja 11 naselja Republike.

"Od posljedica ukrajinske agresije poginuo je jedan civil, a petoro je ranjeno. Oštećeno je 27 stambenih objekata, pet automobila i osam objekata civilne infrastrukture", navodi se u saopštenju.

Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije odbijen je neprijateljski napad u rejonu naselja Pavlovka iz pravca naselja Ugljedar.

18:15 - Snage Ukrajine granatirale fabriku koksa u Makejevki

Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovsku fabriku koksa u Makejevki, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.
„Jedna osoba je ranjena", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu.

 

17:57 - Italija spremna da učestvuje u operaciji razminiranja ukrajinskih luka

Italija je spremna da učestvuje u operaciji razminiranja ukrajinskih luka kako bi se omogućio izvoz žita, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo.

Neophodno je iz ukrajinskih luka otvoriti pomorske koridore za prevoz žita, posebno pšenice. Da bi to bilo moguće potrebno je razminirati vode ispred luka, prije svega u Odesi, uz ruske garancije bezbjednog tranzita tereta. 

17:44 - Ukrajinske trupe ponovo su granatirale Jasinovatu i Donjeck

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale Jasinovatu i Donjeck, ispalivši za tri minuta deset raketa iz raketnog sistema „Grad" i sedam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

17:40 - Blinken: Ukrajina neće napadati ciljeve na teritoriji Rusije

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da su mu ukrajinske vlasti pružile uvjeravanja da neće koristiti sisteme naoružanja dugog dometa koje im je obezbjedio Vašington protiv ciljeva na teritoriji Rusije.

Američki predsjednik Džozef Bajden odobrio je novu isporuku raketnih sistema Ukrajini koji mogu precizno da pogađaju ciljeve na udaljenosti do 80 kilometara u okviru paketa naoružanja vrijednog 700 miliona dolara koji je bio predstavljen danas, prenosi Rojters.

Moskva je ranije danas negativno ocijenila novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, navode RIA Novosti.

17:18  - Pušilin demantovao glasine da je ranjen

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin demantovao je glasine o svom ranjavanju, koje su preneli ukrajinski mediji.

"Sve je u redu. Gubernator Sankt Peterburga i ja smo danas bili u Marijupolju. Potpisano je bratimljenje između Marijupolja i Sankt Peterburga. Aleksandar Dmitrijevič (Beglov) i ja se osjećamo sasvim dobro", rekao je Pušilin za RT.

Ranije je ukrajinska televizija TSN, pozivajući se na savjetnika ministra unutrašnjih poslova Viktora Andrusiva, saopštio da je Pušilin navodno ranjen u Limanu.

17:03 - DNR: Ukrajinske snage gađale Makajeveku

Ukrajinski vojnici su u 16.50 gađali Kirovski okrug Makejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U saopštenju se dodaje da su ukrajinske trupe ponovo granatirale Gorlovku u DNR, ispalivši 20 raketa iz raketnih sistema „Grad".

 

16:43 - Lavrov: Rizik od uvlačenja trećih država u sukob u Ukrajini postoji

Opasnost od uvlačenja trećih država u sukob u Ukrajini postoji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Oširnije na linku.

16:02 - Kadirov: Oko 300 civila prognano u industrijsku zonu Severodonjecka

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da su ukrajinske snage oko 300 civila prognale u industrijsku zonu Severodonjecka, gde je danas odjeknula eksplozija.

Prema njegovim riječima, informacije o zločinima ukrajinskih nacionalističkih bataljona na teritoriji industrijske zone Severodonjecka prenio je ukrajinski ratni zarobljenik, poznat po zvučnim nadimkom „Bandera".

"Smijem da pretpostavim da militanti planiraju da iskoriste civile kao živi štit. Takođe, prema uvjeravanjima zarobljenog, u tom pravcu su prevezeni sanduci s eksplozivnim supstancama. Eksplozija koja je danas odjeknula, prema pretpostavkama zarobljenika, mogla je da se dogodi upravo tamo. Od sveg srca se nadamo, naravno, da nije tako", napisao je Kadirov na Telegram kanalu.

15:29 - Peskov: Neizbježne negativne posljedice uvođenja embarga

Evropa će morati da se suoči sa negativnim posljedicama odluke Brisela da uveze djelimični embargo na rusku naftu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je novinarima rekao da će Rusija svesti na minimum gubitke redistribucijom na alternativna tržišta.

Prema njegovim riječima, sankcije će negativno uticati na Evropljane, Rusiju i cijelo svjetsko energetsko tržište, prenijela je agencija RIA "Novosti".

"Naravno preusmjeravamo puštene količine na alternativne pravce. To je svrsishodan, sistemski postupak koji će nam omogućiti da svedemo na minimum ove negativne posljedice", istakao je Peskov.

 

15:19 – Više od 100 ukrajinskih vojnika i oficira zarobljenih u Marijupolju prevezeno je u istražni zatvor

Više od 100 ukrajinskih vojnika i oficira koji su zarobljeni u Marijupolju prevezeno je u istražni zatvor i njima će se suditi, izjavio je ministar pravde Donjecke Narodne Republike Jurij Sirovatko.

"Više od 100 ljudi više se ne nalaze ovde, nego su premješteni u istražni zatvor. I to je već kategorija osumnjičenih. Oni više nisu zarobljenici, o njima će odluke donositi sud", rekao je Sirovatko sa ruski Prvi kanal.

15:09 - DNR: Ukrajinska vojska je ponovo granatirala Jasinovatu i Petrovsku oblast Donjecka

Ukrajinska vojska je ponovo granatirala Jasinovatu i Petrovsku oblast Donjecka, ispalivši 13 projektila kalibra 122 milimetra, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

14.45 Berbok: Rusija uništava grad po grad s bezbjedne udaljenosti

Rusija je usvojila strategiju zadržavanja naselja sa bezbjedne udaljenosti u ukrajinskom regionu Donbasa, izjavila je danas njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i dodala da je samim tim još važnije da Berlin pošalje Kijevu odbrambeno oružje.

U govoru u njemačkom Parlamentu Berbok je rekla da Rusija vodi rat za "depopulaciju i gašenje civilizacije" u regionu istočne Ukrajine, prenosi agencija Rojters.

"Grad po grad, selo po selo, ruske snage ih uništavaju sa bezbjedne udaljenosti. Prvo projektili, pa ratni avioni sa artiljerijom, a onda kada se sve uništi ubacuju se tenkovi", kazala je šefica njemačke diplomatije.

Dodala je da je Njemačka morala da pošalje još artiljerije, dronova i protivvazdušnog oružja kako bi pomogla Ukrajini da se odbrani od tog napada.

13.45 Dvadeset odsto Sjeverodonjecka u ukrajinskim rukama

Ukrajinske snage drže samo 20 odsto istočnog grada Sjeverodonjeck, ali ima nade da mogu preuzeti punu kontrolu, izjavio je danas šef gradske uprave Oleksandr Strjuk.
On je rekao Rojtersu putem telefona da ruske snage kontrolišu 60 odsto grada, a da je ostatak postao "ničija zemlja".

Strujk je odbio da otkrije svoju lokaciju.

13.15 Peskov: Sastanak Putina i Zelenskog nije isključen

Sastanak ruskog i ukrajinskog predsjednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog nije isključen, ali on treba da bude pripremljen i finalizovan dokumentom na kome je rad zaustavljen, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Naš stav i stav predsjednika Rusije o sastanku sa Zelenskim je dobro poznat. Niko apriori ne isključuje takav sastanak, nikada ga nije isključio, ali se on mora pripremiti, i to ima smisla za Putina", poručio je novinarima Peskov odgovarajući na pitanje o mogućnosti sastanka dvojice lidera, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodao je da je rad na mirovnom dokumentu sa Ukrajinom odavno zaustavljen i poručio da ljudi u ukrajinskim regionima Hersona, Zaporožja i Donbasa moraju sami da odlučuju o svojoj budućnosti pri čemu Kremlj ne sumnja da će donijeti najbolju odluku.

12.48 Amerika doliva ulje na vatru slanjem raketa

Moskva je optužila danas SAD za dolivanje ulja na vatru slanjem naprednih raketa Ukrajini, uz ocjenu da ne vjeruje da ih Kijev neće ispaliti na Rusiju.

"Vjerujemo da SAD namjerno dolivaju ulje na vatru. SAD su očigledno zauzele stav da će se boriti protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

11.55 Bajden: Neću vršiti pritisak na Ukrajinu da preda teritorije

Američki predsednik Džozef Bajden kaže da neće vršiti pritisak na Kijev da preda teritorije kako bi se okončao rat u Ukrajini.

"Neću vršiti pritisak na ukrajinsku vladu, ni privatno ni javno, da napravi bilo kakve teritorijalne ustupke. Bilo bi to pogrešno i suprotno dobro utvrđenim principima", naveo je Bajden za Njujork tajms, a prenosi Bi-Bi-Si.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je rekao da Ukrajina nije spremna da ustupi bilo koji dio svoje teritorije, jer je u pitanju njena nezavisnost i suverenitet.

11.40 Ruske snage se povlače i dižu mostove u vazduh

Ruske trupe se povlače i dižu mostove u vazduh kako bi ometale moguće napredovanje ukrajinskih snaga, tvrdi danas regionalni guverner Nikolajevske oblasti Vitalij Kim.

"Oni se plaše proboja ukrajinskih oružanih snaga, ali mi se ne plašimo i podržavamo naše trupe", napisao je Kim na Telegramu, prenosi agencija AP.

Američka agencija navodi u izvještaju da regionalni guverner Nikolajevske oblasti nije precizirao gdje se tačno dešava povlačenje ruskih snaga.

11.05 Šolc najavio novu pomoć u oružju Ukrajini

Njemačka će Ukrajini isporučiti odbrambeni sistem srednjeg dometa zemlja-vazduh IRIS-T, saopštio je kancelar Olaf Šolc, nakon molbi Kijeva, kao i njemačkih opozicionih stranaka, da se pojača isporuka teškog naoružanja toj zemlji.

Šolc je saopštio poslanicima da je vlada odlučila da Ukrajini obezbijedi rakete IRIS-T koje je Njemačka razvila zajedno sa drugim zemljama NATO-a, prenosi Rojters.

On je rekao i da će Njemačka takođe isporučiti Ukrajini radarske sisteme za pomoć u lociranju neprijateljske artiljerije.

„Neprekidno isporučujemo od početka rata“, naglasio je Šolc u današnjem obraćanju, ukazujući na pomoć od više od 15 miliona komada municije, 100.000 ručnih bombi i preko 5.000 protivtenkovskih mina poslatih u Ukrajinu otkako je Rusija napala tu zemlju 24. februara, navodi Rojters.

I američki predsjednik Džozef Bajden najavio je u utorak da će SAD obezbijediti Ukrajini naprednije raketne sisteme koje su njeni lideri tražili.

10.50 Gajdaj: Ruske snage kontrolišu oko 70 odsto Sjeverodonjecka

Ruske snage sada kontrolišu oko 70 odsto Sjeverodonjecka, strateški važnog grada na istoku Ukrajine, izjavio je danas regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj.

"Neke ukrajinske trupe su se povukle na unaprijed pripremljene položaje", objavio je Gajdaj na Telegramu, prenosi Rojters.

Ranije danas je britansko Ministarstvo odbrane saopštilo da su se ruske snage približile centru grada Sjeverodonjeck na istoku Ukrajine.

U objavi na Tviteru Ministarstvo je navelo da je više od polovine grada po svoj prilici pod kontrolom ruskih snaga, među kojima su i čečenski borci.

10:37 Harkovski, Izjumski region masovno granatirani

U masovnom granatiranju Harkovskog, Izjumskog, Bohoduhovskog i Čugujevskog regiona četiri civila su ubijena, tvrdi danas regionalni guverner Harkova Oleh Sinehubov.

"Žena je umrla u Zolocevu, a 12-godišnji dječak je preminuo u Ivanivki, u okrugu Izjum. U selu Šestakove, u Čugujevskom okrugu su dvije osobe mrtve. Povređeno je ukupno sedam civila", objavio je Sinehubov na Telegramu, prenosi Gardijan.

Takođe, kako je rekao, borbe se nastavljaju u oblasti Harkova, a neprijatelj je fokusiran na odbranu i pokušava da zadrži svoju poziciju.

"Na Izjumskom pravcu ruski okupatori se pregrupisavaju i spremaju za nove ofanzivne pokušaje. Naši branioci drže položaje i nanose gubitke neprijatelju. Oružane snage Ukrajine su sinoć oborile ruski helikopter Ka-52 Aligator", poručio je on.

Dodao je da "neprijatelj djeluje podmuklo, udara na civile i civilnu infrastrukturu".

"Ali on će odgovarati za sve svoje zločine! Ukrajina će pobijediti", kazao je regionalni guverner Harkova.

Gardijan navodi u izvještaju da tvrdnje Sinehubova još uvijek nisu potvrđene.

10.13 Rusija negativno ocjenjuje isporuke sistema HIMARS u Ukrajinu

Rusija je saopštila danas da je odluka SAD o isporuci naprednih raketnih sistema i municije Ukrajini ekstremno negativna i da će povećati rizik od direktne konfrontacije.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslov Sergej Rjabkov rekao je državnoj novinskoj agenciji RIA da Moskva smatra da je američka vojna pomoć Ukrajini "ekstremno negativna".

Rjabkov je ukazao na plan SAD o slanju Kijevu raketa "HIMARS", višecjevnog sistema za koji je Vašington rekao da će isporučiti Ukrajini u novom paketu vojne pomoći.

9.24- Gasprom prekinuo isporuke danskom Orstedu i Šel enerdžiju

Gasprom je potpuno obustavio isoruke gasa danskom Orstedu i Šel enerdžiju Evropa za njihov ugovor o snabdijevanju Njemačke gasom, pošto te dvije kompanije nisu izvršile plaćanja u rubljama, saopštila je ruska gasna kompanija na Telegramu.

Gasprom je juče najavio da će odluka o prekidu isporuka stupiti na snagu 1. juna.

Orsted je u ponedjeljak nagovijestio da Gasprom eksport mogao da im obustavi isporuke gasa jer je danska kompanija odbila da plati u rubljama, ali je dodao da ne očekuje da će taj potez odmah dovesti u opasnost snabdijevanje zemlje gasom.

U 2021. Gasprom je Orstedu poslao 1,97 milijardi kubnih metara gasa, što je oko dvije trećine ukupne potrošnje u Danskoj.

Ugovor sa Šel enerdžijem predviđa isporuku Njemačkoj do 1,2 milijarde kubnih metara godišnje.

8.53- London: Rusi kontrolišu više od polovine Sjeverodonjecka

Ruske snage približile su se centru grada Sjeverodonjeck na istoku Ukrajine, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

U objavi na Tviteru Ministarstvo je navelo da je više od polovine grada po svoj prilici pod kontrolom ruskih snaga, među kojima su i čečenski borci.

Lider ruske republike Čečenija Ramzan Kadirov saopštio je sinoć da je završeno potpuno „čišćenje“Severodonjecka.

8.33 - Zelenski: Ukrajina dnevno gubi 60-100 vojnika

U borbama u ratu sa Rusijom dnevno pogine 60-100 ukrajinskih vojnika, a 500 ih bude ranjeno, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je u inrtervuju za američku televiziju Njuzmaks istakao da je situacija najteža na istoku Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da ukrajinske snage na istoku drže odbranu, dok u Harkovskoj oblasti idu u kontranapad.

8.10.- Bajden:Ne vidimo da Moskva planira upotrebu nuklearnog oružja

SAD ne vide nikakve indikacije da Rusija planira da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, saopštio je američki predsjednik Džozef Bajden,prenosi TAS S.

„Znam da su mnogi ljudi širom svijeta zabrinuti zbog upotrebe nuklearnog oružja. Trenutno ne vidimo nikakve indikacije da Rusija ima namjeru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, iako je povremena retorika Rusije da zvecka nuklearnom sabljom sama po sebi opasna i krajnje neodgovorna“, napisao je Bajden u svom tekstu za Njujork tajms.

On je naglasio i da bi svaka upotreba nuklearnog oružja u ukrajinskom sukobu u bilo kom obimu bila „potpuno neprihvatljiva“ za SAD, kao i za ostatak svijeta, i da bi „prouzrokovala teške posljedice“, navodi TAS S.

7.52- Zelenski: Ne planiramo napad na rusku teritoriju

Kijev ne planira napad na rusku teritoriju, rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

„Znam da ljudi u SAD govore, ili neko u Bijeloj kući govori, da bismo mogli da iskoristimo američke višecjevne raketne bacače za napad na Rusiju. Mi ne planiramo napad na Rusiju. Nismo zainteresovani za Rusku Federaciju“, rekao je Zelenski u intervjuu „Njuzmaks“ televiziji.

On je rekao da ukrajinske oružane snage dnevno gube oko 60 do 100 vojnika i da imaju oko 500 ranjenih, prenosi TASS.

„Najteža situacija je na istoku Ukrajne i jugu Donjecka i Luganska. Situacija je veoma teška. Dnevno u borbama gubimo oko 60 do 100 vojnika, a oko 500 ljudi je ranjeno“, izjavio je ukrajinski predsjednik.

Zelenski tvrdi da ukrajinske snage „drže odbrambene perimetre“ na istoku Ukrajine i da vrše „kontranapade i pritisak“ u regionu Harkova.

On je napomenuo da Kijev ne namjerava da odustane od svojih teritorija, ali da je spreman da razgovara o teškoćama koje su povezane sa tim pitanjem.

„Nismo spremni da predamo bilo koju svoju teritoriju, zato što je to naša nezavisnost, naš suverenitet. I dalje postoje teškoće sa nekim teritorijama i ima detalja o kojima se može razgovarati“, rekao je ukrajinski predsjednik.

7.13 - Matvijenko: Sporazum onemogućili oni koji spolja upravljaju Ukrajinom
Moskva i Kijev su bili blizu sporazuma prema kojem bi Ukrajina ostala vanblokovska država, izjavila je predsjednica Savjeta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

„Istovremeno smo pregovarali sa Ukrajinom o potpisivanju mirovnog sporazuma. Povukli smo trupe iz Kijeva, Harkova, praktično je bio pripremljen sporazum koji je odgovarao Ukrajini i Rusiji“, rekla je Matvijenko tokom sastanka sa predsednikom Mozambika Filipeom Njusijem, prenose RIA Novosti.

Navela je da su glavni uslovi bili da Ukrajina ostane neblokovska, neutralna država.

Prema riječima Matvijenko, realizaciju sporazuma nisu dozvolili oni koji spolja upravljaju Ukrajinom.

Ona je takođe naglasila da je Rusija i dalje spremna za pregovore, ali da Moskva ne vidi istu želju kod Kijeva.

6.43- Bajden odobrio isporuku naprednih raketnih sistema Ukrajini
Američki predsjednik Džozef Bajden odobrio je novu isporuku raketnih sistema Ukrajini, koji mogu precizno da pogađaju ruske ciljeve dugog dometa, u okviru paketa naoružanja vrednog 700 miliona dolara i koji će biti predstavljen danas, prenosi Rojters.

SAD će obezbijediti Kijevu artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti koji mogu precizno da pogode ciljeve udaljene čak 80 km , nakon što je Ukrajina dala „uvjeravanja“ da neće koristiti rakete za napad unutar teritorije Rusije, saopštili su visoki zvaničnici američke administracije.

U članku Njujork tajmsa, objavljenom u utorak, Bajden je naveo da će se ruska invazija na Ukrajinu okončati diplomatskim putem, ali da SAD moraju da obezbijede ključno naoružanje i municiju kako bi Ukrajini dale poluge moći za pregovaračkim stolom.

„Iz tog razloga sam odlučio da Ukrajincima obezbijedimo naprednije raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije gađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini“, napisao je Bajden.

Paket takođe uključuje municiju, protivbaterijske radare, određeni broj radara za vazdušno osmatranje, dodatne protivtenkovske projektile „džavelin“, kao i protivoklopno oružje, rekli su zvaničnici.

Naoružavanje Ukrajine raketama dugog dometa izazvalo je zabrinutost na Zapadu da bi se ovi sistemi mogli koristiti za napad na mete unutar teritorije Rusije, što bi moglo dovesti do eskalacije sukoba.

Da SAD neće poslati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dosegnu teritoriju Rusije saopštio je u ponedjeljak i američki predsjednik Džozef Bajden.

„Nećemo u Ukrajinu slati raketne sisteme koji mogu da izvrše udar na Rusiju“, rekao je Bajden novinarima nakon što se vratio u Bijelu kuću poslije vikenda u Delaveru, prenio je Rojters.

6.30 -Prvi brod napustio Marijupolj, pratila ga ruska mornarica

Ruska mornarica ispratila je sinoć prvi teretni brod koji je napustio luku Marijupolj otkako je Moskva preuzela kontrolu nad tom oblašću, javlja Bi-Bi-Si.

Kako navodi britanski javni servis, na snimku koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, može se vidjeti kako vojni brodovi ispraćaju teretni brod, koji navodno prevozi metal.

To je prvi brod koji je ušao i napustio luku na Azovskom moru, otkako su okončane borbe u Marijupolju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je rekao da je ruska mornarica spremna da osigura bezbjedan prolaz brodovima koji prevoze žitarice, a koji se nalaze u ukrajinskim lukama, ukoliko Ukrajina očisti priobalne vode od mina.
 

01.00 - Prekid svih linija komunikacije iz Hersona

Ukrajinski zvaničnici objavili su informaciju o „prekidu svih linija komunikacije“ iz okupiranog regiona Hersona na jugu Ukrajine.

Ukrajinska državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija saopštila je da je „ruski okupacioni režim“ izvršio neutvrđeni upad u komunikacioni sistem, navodeći da su oprema i kablovi isključeni i van funkcije, prenosi Rojters.

„Stanovnici regiona trenutno su ostali bez ukrajinske mobilne komunikacione mreže i pristupa internetu, kao i bez mogućnosti obavljanje nacionalnih i međunarodnih telefonskih poziva posredstvom fiksne telefonije“, navodi se u saopštenju nadležne ukrajinske službe.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana